Kada metas mokytis šliaužti?

30. May 2013, 07:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Laikotarpis, kai mažylis pradeda šliaužioti, laikomas vienu svarbiausių vaiko vystymosi etapų pirmaisiais jo gyvenimo metais. Kaip visa tai vyksta ir ar reikia vaikučiui padėti tai daryti?

 

Šliaužimas – visiškai naujas dalykas vaikučiui. Kaip Mamyčių klubui pasakojo kineziterapeutė Sonata Martutaitienė, vaikai pradeda šliaužti labai skirtingu periodu.


Tačiau pirmiausia, ką mažylis išmoksta prieš šliaužimą - tai persivertimas. Jis mokosi persiversti nuo nugaros ant pilvuko ir atvirkščiai. To jis išmoksta būdamas 3-6 mėnesių amžiaus.

 

Kada tiksliai vaikas turi šliaužti?

 

Daugelis mažylių 8 mėnesių amžiuje pradeda šliaužti ir bando stotis.

 

Tačiau, kaip sako specialistė, auksinės taisyklės nėra. Visgi mamos turi žinoti, kad apie 8-tą mėnesį vaikas turi pradėti bandyti šliaužti, arba rodyti tam tikrais judesiais, kad jis tam ruošiasi: "Pavyzdžiui, jis bando iš gulimos padėties ant pilvo remtis delniukais ir kelti užpakaliuką, kad galėtų atsiklaupti ant kelių, arba atsistoti „ant keturių“".

 

Kaip suprasti, kad vaikas ketina šliaužti?

 

Atsirėmęs delniukais ir keliukais mažylis pradeda spyruokliuoti. Jei taip daro – labai geras ženklas, nes jis bando paskirstyti svorį ant rankų ir kojų. Kai vaikas jau pradeda šliaužti, svarbu atkreipti dėmesį, ar jis vienodai apkrauna abi kojas, kartais viena koja būna labiau ištiesta, tada reikėtų jam padėti ir akcentuoti tos kojos lenkimą per klubo ir kelio sąnarius.

 

Kad startas būtų sėkmingas

 

Tėvai gali sukurti tinkamą aplinką, kad vaikutis norėtų šliaužti ir jam tai būtų patogu. Grindys neturi būti slidžios ir šaltos.

 

Mažylį reikia motyvuoti judėti, todėl žaisliukus išdėliokite netoli jo - per ištiestos rankos atstumą. Žaiskite su mažyliu, tegu jis siekia vieno ar kito mėgstamiausio savo žaisliuko, tokiu būdu bandydamas iki jo atšliaužti.

 

Ugdykite vaikučio savarankiškumą - tai reiškia, kad nuo penkių mėnesių ji turi kurį laiką pabūti ir žaisti vienas. Jei tėvai jį nuolat nešioja ant rankų, mažylis pavargsta nuo nuolatinio dėmesio ir nėra pasiruošęs, pvz. gulėti ant pilvo ir siekti žaisliuko, juk lengviau paverkti ir laukti, kol mama paims ant rankų.

 

Ar vaikas turi avėti avalynę?

 

Yra daug nuomonių, kad šliaužiantis vaikas turi avėti avalynę tam, kad pėdutė nesikraipytų, bet, kaip sako kineziterapeutė, nėra griežtos taisyklės. Šliaužimo metu vaikas turi išmokti dėti priešingą ranką-koją, taip jis ruošiasi ėjimui. Žingsnio metu pirmiausiai įsijungia į darbą priešinga ranka ir koja.

 

Kodėl svarbu, kad vaikas "nepraleistų" šio etapo?

 

Jeigu mažylis praleidžia šliaužimo etapą ir nori stotis ant kojyčių, tai liudija apie padidėjusį raumenų tonusą, pvz., pečių srityje, tokiu atveju reikėtų pasikonsultuoti su kineziterapeutu.

 

"Labai patartina, kad vaikai šliaužimo laikotarpio neperšoktų, nes būtent jo metu formuojasi stuburo linkiai ir stiprėja nugaros raumenis. Tai yra labai svarbus periodas, kuriuo metu mūsų kūnas ruošiasi ėjimui", - patarė S.Martutaitienė.

 

Sauskelnės Huggies® Step In

Sauskelnės Huggies® Step In – tinka tiems mažyliams, kurie tik pradėjo sėdėti, šliaužioti ir aktyviai vaikščioti.

Ieškokite Huggies Step in didžiuosiuose prekybos centruose Lietuvoje