Kaip nubrėžti vaikui ribas arba kada pasakyti NE?

Kaip nubrėžti vaikui ribas arba kada pasakyti NE?

18. Jan 2017, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vaikų psichologijoje vis daugiau pabrėžiama ir vertinama vaiko asmenybė, individualumas, todėl, neva, nėra būtinybės vaikui ką nors drausti, nes jis renkasi pats. Bet kaip ir kada nubrėžti ribas? Kaip pasakyti STOP?

Pasak psichologės Dianos Zande, jei mes, tėvai, nusprendėme nubrėžti ribas, tai drąsiai galime sakyti “Ne, taip daryti negalima” įvairiose situacijose, pvz. neiti per gatvę, kai dega raudonas šviesoforo signalas, nevalgyti saldainių kas penkias minutes, neimti svetimo daikto ir pan.

Būtina nubrėžti ribas, kai vaikas gali rinktis, ir kai kategoriškai “Ne”.

Pasiūlykite vaikui pasirinkimą visada, kai tik galite. Kuo vaikas mažesnis, tuo pasirinkimų skalė turi būti siauresnė, pvz. kai reikia rengtis į lauką, nesiūlykite trimečiui mažyliui pasirinkti iš visos spintos drabužių, tik iš dviejų daiktų - pvz. nori šiandien vilkėti rudas ar mėlynas kelnes?

Kadangi gyvenime yra begalė daug taisyklių, svarbu vaikui pateikti konkrečius pavyzdžius, pvz. vieną dieną galite mažyliui leisti pasirinkti, kokią košę nori vagyti - avižų ar grikių. Jei jis pasirinks avižų, kitą dieną siūlyti kitą košę. Tegu vaikas pasijunta svarbus, galintis pats pasirinkti.

Su didesniu vaiku galite kalbėti panašiai, tačiau jam jau galite daug daugiau paaiškinti. Pavyzdžiui, ruošiatės su 4-5 metų dukrele į darželį, leiskite jai rinktis - rengtis suknele ar sijonėliu, o gumytę plaukams gali pati išsirinkti, kokia jai tik patinka. Tačiau jei kartu ruošiatės į labai svarbų renginį, tokiu atveju paaiškinkite, kad jau mama išrinks, ką rengtis. Nes yra tam tikra tvarka, yra pasirinkimas, bet yra ir tam tikros taisyklės ir pan.

Ugdykite savarankiškas asmenybes, tačiau nepamirškite laiku nubrėžti ir ribas!

Kiek jūsų savo vaikams draudžiate ir kiek leidžiate?