Kada pradėti lankyti muzikos pamokėles kūdikiams?

Kada pradėti lankyti muzikos pamokėles kūdikiams?

25. Sep 2015, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ar žinote, kad melodijos be žodžių greičiau pasieka kelių mėnesių amžiaus kūdikio ausytes? Kodėl? Apie tai pasakoja ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė, Vilniaus vaikų meninio ugdymo mokyklėlės „Strazdanėlės“ įkūrėja, vadovė Sonata Latvėnaitė – Kričenienė.  

Keturi mėnesiai – tai toks amžius, kai jau galima lankyti ankstyvojo ugdymo ir panašaus pobūdžio užsiėmimus, eiti susitikti su kitomis mamytėms. Pas mus į "Strazdanėlių" mokyklėlę ateina mamos ir su mėnesio ar dviejų mėnesių amžiaus leliukais, tačiau, manau, kad tokie kūdikėliai dar per maži masiniams ugdymo užsiėmimams.

Patarčiau panašiuose ugdymo užsiėmimuose apsilankyti nuo trijų-keturių mėnesių. Nes tokio amžiaus vaikučiai jau moka gaudyti žvilgsnius, tvirtai laiko galvytę, tokiu būdu daug lengviau pačiai mamai.

Ką galite veikti namie, pvz. su kūdikėliu ant rankų? Galite atlikti įvairių paprastų žaidinimų, pasūpavimų, palingavimų. 

Pavyzdžiui, sūpuodami ant rankų mažylį, dainuokite: 

Kiko kiko kiko
Katė pelę tyko
Pukšt - ir pagavo – ir prisiglaudžiate kūdikį prie savęs. 

Taip kartojate keletą kartų.

Arba kita dainelė: 

Eisim į miestą

rasim pypkę riestą

Tuo metu, kai dainuojame, galite visaip judinti, mankštinti vaikučio rankytes, po to kojytėmis galite „minti dviratį“

Melodija be žodžių greičiau pasieka vaiko ausytes

Arba kitą žaidinimą galite sugalvoti pagal dainelę „Du gaideliai“ – nedainuoti žodžių, o tiesiog niūniuoti melodiją tardami „bampabam“.

Jei "du gaideliai" nepatinka, galite kitas jums žinomas melodijas dainuoti be žodžių, nes keturių mėnesių amžiaus mažyliui žodžių nereikia tiek daug, kiek yra dainoje.

Jo aplinkoje ir taip daug visi kalba – tėveliai, sesutės, tad pasilikus vienudu su mama ir supant jį ant rankyčių, geriausia žodžių nebevartoti, kad nebūtų „žodžių perkrovos“.

Iš jūsų lūpų skambanti melodija be žodžių greičiau pasieka vaiko ausytę. Tokiu būdu jis lengviau atskiria vieną melodiją nuo kitos – taip lengviau kaupia savo muzikinį akiratį. 

Ekspertai

Sonata Latvėnaitė - Kričenienė

Ankstyvojo muzikinio ugdymo specialistė, "Strazdanėlių" vadovė
Sonata Latvėnaitė - Kričenienė in-vecaku-skola