Kada skambinti gydytojui?

Kada skambinti gydytojui?

17. Dec 2015, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Ar aš esu mama panikuotoja? O gal per ramiai žiūriu ramiai į rimtą vaiko negalavimą? Dažnai mamos svarsto - skambinti gydytojui ar ne. Ar verta jį trukdyti? Gal čia visai nieko tokio... O gal rimtos ligos pradžia? 

Dalinamės keletu požymių į ką reikia atkreipti dėmesį, kai suserga kūdikis.

Pagrindinė taisyklė tokia - vadovaukitės savo širdimi, nes žinote kas jūsų kūdikiui geriausia ir geriau vienu skambučiu per daug, nei vienu per mažai. 

Temperamentas

Jeigu kūdikis  elgiasi, kaip visuomet - žaidžia, šypsosi ir tekanti nosis ar užkilusi temperatūra jam nė motais, tai greičiausia liga nėra rimta. Atkreipkite dėmesį, kai vaikas tampa vangus, liūdnas, jį sunku pralinksminti, jis yra mieguistas ir nedomina net mėgstamiausi žaislai.

Verkimas

Labai aiškus aliarmo signalas - netikėtas, stipresnis nei įprastai mažylio verksmas, kuriuo jis nori parodyti, jog kažką jam skauda. Taip pat būtina atkreipti dėmesį verksmas yra labai silpnas, neįprastai aukštų tonų. Taip pat tyla irgi gali reikšti rimtus simptomus - jeigu vaikas jaučiasi blogai, gali net neturėti jėgų verkti. 

Apetitas

Kiek suvalgo jūsų mažylis, jūs žinote puikiai ir jeigu jis nori valgyti - daro tai noriai. Vaikas, kuris serga, dažniausiai praranda susidomėjimą maistu, žindomi mažyliai vangiai traukia pienuką. Taip pat būtinai skambinkite gydytojui jeigu vaikas atpila ar išvemia suvalgytą maistą su žalsvu atspalviu. 

Tuštinimasis

Maži kūdikiai, kurie valgo mamos pieną, tuštinasi itin minštai, bet jeigu išmatos vandeningos - jam prasidėjo viduriavimas, o tai gali būti ligos požymis. 

Nepamirškite kuo dažniau girdyti ar žindyti mažylio,  nes viduriuojant labai paprasta dehidratuoti. Normaliai kūdikiai per parą turi prišlapinti mažiausiai šešias sauskelnes. Jeigu išmatose atsiranda gleivių ar kraujo - būtina kreiptis kuo greičiau į gydytoją. 

Kvėpavimas

Jeigu kūdikiui sunku įkvėpti - kuo greičiau skambinkite gydytojui.

Temperatūra

Žinoma, tai pagrindinis ženklas apie kūdikio ligą. Jeigu mažylis turi nedaug temperatūros - pirmąsias dienas galite jį stebėti ir duoti daug skysčių. Jeigu temperatūra nesitraukia arba aukštėja - būtina kreiptis į gydytoją. Skambinkite, jeigu iki trijų mėnesių amžiaus kūdikis turi 38 laipsnius temperatūros. Vyresniems gydytojo apžiūra būtina nuo 38,5 laipsnių temperatūros.

Jeigu kyla bet kokių abejonių - geriau kreipkitės į specialistus!