Kada vaikams galima žiūrėti televizorių?

Kada vaikams galima žiūrėti televizorių?

29. Sep 2015, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Šiuolaikinių vaikų akis dažnai daugiau nei skaitymas vargina televizorius ar kompiuteris.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kaip išsaugoti sveikas vaikučių akis.  Negalima iš karto po skaitymo, rašymo, piešimo ar kitų įtemptų regėjimo darbų sėsti prie televizoriaus ar kompiuterio ir atvirkščiai.

Ir vienu, ir kitu atveju stipriai varginamos akys, kurios po tokios veiklos turėtų pailsėti.

Televizorius

Atstumas iki televizoriaus, jį žiūrint, turėtų būti ne mažesnis kaip 2,5–3 metrai, sėdėti reikėtų tiesiai prieš jį. Žiūrėti televizorių sveikiau apšviestame, o ne tamsiame kambaryje. Kuo mažesnis vaikas, tuo trumpiau jam turi būti leista žiūrėti televizorių.

Daugelis oftalmologų vaikams iki 2–3 metų televizoriaus žiūrėti nerekomenduoja visai, o ir vėliau – labai saikingai, kuo dažniau leidžiant akims pailsėti.

Padirbus kompiuteriu, vaikui televizorių leidžiama žiūrėti ne anksčiau kaip po 1–2 valandų. Nereiktų vaikams leisti žaisti žaidimų mobiliuoju telefonu. Tiek žiūrint televizorių, tiek ir filmą kino teatre, sėdėti reikia tiesiai, nederėtų visą laiką būti įsmeigus žvilgsnį į vieną tašką, tegu akys „klajoja“ po ekraną.

Kompiuteris ar planšetė

Jei vaikui leidžiama dirbti kompiuteriu (net ir žaidimai ar filmukų žiūrėjimas yra rimtas darbas akims ir nervų sistemai), darbo vietą reikia parinkti taip, kad laikas nuo laiko galima būtų pažiūrėti pro langą į tolį, pasirūpinti, kad ant ekrano nebūtų atspindžių, priminti vaikui, kad jis kas 3–5 sekundes švelniai, neraukdamas kaktos pamirksėtų, dažnai pažvelgtų į tolį, kad žiūrėdamas matytų ne tik ekraną, o ir tai, kas yra aplinkui.

Poilsis bei mankšta reikalingi ir sveikoms, ir prastai matančioms akims. Daugelis tyrinėtojų teigia, kad regėjimas gali sutrikti ne vien dėl didelio krūvio – labai svarbu, ar akims leidžiama atsipalaiduoti kad ir pasitelkiant pačius paprasčiausius pratimus.

Svarbu, kad monitoriaus skleidžiami spinduliai kuo mažiau veiktų akis. Šiuo požiūriu pranašesni skystųjų kristalų monitoriai. Šviesa ant stalo turi kristi iš kairės pusės. Geriausia, kad tai būtų dienos šviesa nuo lango, o ne tą šviesą imituojančios lemputės. Atstumas nuo monitoriaus bei sėdėjimo vietos neturėtų būti mažesnis nei 40 cm.