Kodėl vaikams atsiranda mažakraujystė?

Kodėl vaikams atsiranda mažakraujystė?

05. Aug 2014, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kas lemia, kad iki metų amžiaus kūdikiai turi labai žemus hemoglobino rodiklius? Kokios kūdikio mažakraujystės priežastys, aiškinamės su gydytoja Irena Putnina.

Iš mamos Raimondos laiško:

Sveiki,

Auginu 10 mėnesių sūnų. Kai Rokutis pradėjo valgyti košytę, padarius tyrimus, paaiškėjo, kad hemoglobino rodikliai yra žemi. Su šiuo dalyku mes kovojame iki šiol. Ta problema kankina ne vien mus. Daug mamų susidūrė. Kodel taip yra, kaip to išvengti? Labai norėčiau, kad atsakytų specialistas.

Konsultuoja gydytoja Irena Putnina, Friso atstovė Pabaltijo šalims:

Mažakraujystės priežasčių kūdikiui gali būti labai daug. Kai kurie naujagimiai jau gimsta su mažesniu hemoglobinu, jei gimė prieš laiką, jei mama vegetarė (negavo pakankamai geležies atsargų iš mamos), per cezario pjūvį, jei mamai buvo kraujavimas dėl atšokusios placentos.

Hemoglobinas mažyliui gali nusilpti, jei buvo naujagimio ir mamos kraujo grupių bei Rezus ženklų nesutapimas, ir dėl to yra pasigaminę antikūnių, jei buvo užsitęsusi stipri naujagimio gelta. Pirmus mėnesius visi mažyliai maitinami pienu ir jų organizmas hemoglobino gamybai naudoja iš mamos nėštumo metu gautas geležies atsargas.

Jei vaikelis gimė per anksti, geležies atsargų kūdikio organizme nepakankamai, jos greitai sunaudojamos, dažnai atsiranda mažakraujystė, sulaukus 3-6 mėn. Mažakraujystė gali atsirasti, jei kūdikis, sulaukęs 6 mėn. nėra įpratinamas prie papildomo maisto, atsisako valgyti mėsą su daržovėmis, pagrindinį geležies šaltinį.

Taigi, kokios priežastys svarbiausios, kad kūdikiui žemas Hb, sunku neįsigilinus į situaciją atsakyti. Taip pat neaišku, kokio laipsnio ta mažakraujystė.

Jei Hb sumažėjęs tik labai nežymiai, nėra mažiau 100 g/l, kai kada galima Hb atstatyti dieta (per kelis mėnesius):

-kasdien duoti raudonos mėsos,

-daržovių (burokėlis 1 kartą per sav.),

-vaisių sulčių (kūdikių sultys su geležimi, spanguolių gėrimas)

-1-2 kartus per sav. galima pasiūlyti kepenėlių, liežuvio, kur nemažai geležies.

Jei pakartojus kraujo tyrimą negerėja arba Hb nusilpęs žemiau 100 g/l, tai būtina duoti geležies preparatų (dažniausiai geležies lašiukų), nes kitai Hb neatsistatys.

Sėkmės.