Kada vaikui prireikia žaidimo draugų?

Kada vaikui prireikia žaidimo draugų?

19. May 2015, 07:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

"Mamyčių klubo" laidos rubrikoje "Žaidimų laboratorija" kalbėjome apie tai - kokie žaidimų partneriai žaidžiant reikalingi mūsų vaikams. Ir kokį vaidmenį tuose žaidimuose turime ir galime atlikti mes, tėvai?

Ne paslaptis, jog žaidimai yra pats natūraliausias mažylio būdas išreiškti save - savo mintis, poreikius ir tikslus.

"Iki trejų metų vaikai dažniausiai žaidžia ne su kitais vaikais. Jie pamažu artėja prie kitų vaikų, jiems įdomu kiti vaikai, o kai sueina treji, jis jau žaidžia su kitais, bet kuo vaikas mažesnis, tuo jam įdomiau tai, ką jis daro pats. - šyptelėjo - edukologė, darželio "Vaikystės sodas" įkūrėja Austėja Landsbergienė. - O čia labai svarbus suaugusiojo vaidmuo."

Juk mes, suaugusieji, esame pirmieji žaidimo partneriai - kartu statome bokštus pilims, mokomės lengtyniauti ar aprengti pricesę.

"Ir čia slypi labai slidi riba, kuomet mes turime vaikui padėti, bet nedaryti už jį. Kartais vaikas stato ir tėvai sako: "Ne, ne taip, duok aš tau padėsiu". Leiskite vaikui daryti pačiam -  tegu bokštas nugriūna, galbūt vaikas verks, galbūt supyks ir išbėgs iš kambario. Juk pyktis yra normali emocija. Frustracija yra normali emocija. Gyvenimas kupinas emocijų ir turime jas visas patirti. Paguoskite, jog tai nieko tokio ir pasiūlykite statyti dar kartą, iš naujo. O jeigu vaikas nenori, palaukite ir pasiūlykite tai padaryti vėliau", - teigė specialistė.

Vienam žaidimui pasibaigus, kyla kitas klauismas - ką veiksime toliau? Leiskime vaikui sugalvoti ką jis nori žaisti ir kaip jis nori tai daryti.

"Labai svarbu leisti kurti scenarijų pačiam ir vadovauti tame žaidime. Taip ir skatinamas tas kūrybiškumas. Mes tik palaikome tą žaidimą ar nukreipiame, pasiūlome idėją, kaip jis gali vystits, bet  visą scenarijų kuria apts vaikas", - patarė Ieva, "Vaikystės sodo" auklėtoja. 

Jūsų mažylis nori lenktyniauti su mašinytėmis? Puiku. Pasiskirtome mašinėlėmis ir lentyniaujame, bet kyla kitas svarbus uždavinys tėvams.

"Vyksta lentynės ir visi labai nori laimėti. Visiems labai sunku priimti pralaimėtojo vaidmenį, todėl mūsų tėvų pareiga įsiterpti į tą žaidimą, stebėti situacijas ir kalbėtis su vaikais: "Galbūt šį kartą laimėjai tu, bet kitą kartą laimės tavo draugas". Arba atvirkščiai. Svarbu išmokyti vaiką tą situaciją priimti. Juk svarbiausia yra žaidimas! Smagiai kartu žaidėme, kartu lentyniavome, vieną kartą pasiseka vienam, kitą - kitam. Žaidžiame, nes mums smagu, o ne dėl galutinio rezultato. Ir kai vyksta lentynės sakome jog laimėjo draugystė", - teigė Ieva.

Ir nors ilgą laiką žaidimuose patys geriausi partneriai esame mes, tėvai, bet anksčiau ar vėliau ateina laikas, kai prireikia ir pradeda žvalgytis ir domėtis kitais vaikais. Tuomet pirmai progai pasitaikius mes savo vaikučiui galime padėti prisijungti prie kitų vaikų.

"O daryti tai reikėtų labai paprastai: eime pažaisti, prisijunkime ir pažiūrėkime ką kiti vaikai daro, gal galime padėti ar pasiūlyti savo žaidimą. Tiesiog paprastais žodeliais. Iš bendraamžių vaikas gali pasisemti žaidimų idėjų, mokinasi bendravimo, stebi, kaip kiti elgiasi", - laidoje kalbėjo A.Landsbergienė.

Svarbi taisyklė - leiskime vaikui žaisti, eksperimentuoti ir atrasti ar prarasti pačiam, nenurodinėkime jiems.

"Neseniai kalbėjau su tėvais, kuriems pasakojau paprastą pavyzdį: mažas vaikas viską drąsiai pats bando - atidarinėja, uždaro, atranda, o kai vaikui ketveri metukai, jis pirmiausiai prieš darydamas pažiūri į suaugusį - ar galiu? Nori imti, bet pažiūri. Ką tai reiškia? Kad vaikui labai ilgai nurodoma ką jis turi ar kaip turi daryti, todėl mažylis nebeturi vidinės drąsos būti savarankišku", - teigė edukologė.

Todėl leiskite vaikams būti tikrai atradėjais.

"Jūs vaikams turite būti simbolis - kantrybės ir to nepasidavimo po pirmos nesėkmės, - teigė Austėja. - Man patinka Tomo Edisono citata: "Aš išradau tūkstantį būdų, kaip neišrasti lemputės ir tik vieną kaip išrasti". Kas skiria T.Edisoną nuo žmogaus, kuris neišrado lemputės? T.Edisonas nepasidavė!"

Tai kokiu žmogumi norite išauginti vaiką - tokiu, kuris iškart pasiduoda ar tokiu, kuris nepasidavė, kai nepasisekė daug daug kartų?

NAUJASIS LEGO DUPLO KATALOGAS - SPAUSK IR PERŽIŪRĖK JĮ!

 20140929144940-48299.jpg