Kada vaikui reikia pagalvės?

Kada vaikui reikia pagalvės?

21. Jan 2014, 10:02 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kaip teigia specialistai, 2-4 metų vaikas miegoti gali ant kiek įmanoma žemesnės pagalvės, o iki tol geriausia po kūdikio galva dėti tiesiog perlenktą vystyklą.

Pagalvė – kuo žemesnė 

„Daug yra įvairių nesutarimų, kada ir kokią pagalvę rinktis, tačiau atminkite viena –   kokiame amžiuje vaikučiui pagalvę bepadėtume, ji turi būti kuo žemesnė", – patarė vaikų ortopedas traumatologas Regimantas Jonas Žitkauskas.

Mat jei padėsime aukštą pagalvę, gali užsilenkti kakliukas. Be to, vaikai miega labai neramiai – lipa, sukasi, verčiasi, blaškosi. Tad ta pagalvė bus laikinai, kol vaikas užmiega – vėliau jo galvytė gali atsidurti ir kojūgalyje.

Kada vaikui reikalinga pagalvė?

Griežtos taisyklės nėra. Tačiau gydytojai kalba apie pagalvę antrais-ketvirtais vaiko gyvenimo metais.

Pirmaisiais gyvenimo metais stenkitės apsieiti tik su kelis kartus perlenktu vystyklu. Pasak traumatologo, jis reikalingas tam, kad po galva pakliūtų šiek tiek oro. Antra vertus, dėl praktinių sumetimų – jei mažylis atpils, geriau juk pakeisti vystykliuką nei visą paklodę.

Kokią pagalvę rinktis vyresniems vaikučiams?

Tai priklauso nuo kiekvieno vaiko kūno struktūros. „Vienas vaikas gal turi plačius pečius, kitas – didesnę galvą. Tas jei su maža galvyte, pagalvės galbūt prireiks greičiau, o kitas vaikas gal su pagalve jausis blogai ir miegos be jos“, – aiškino vaikų ortopedas traumatologas.

Tad reikia atsižvelgti ir į vaikučio poreikius – stebėkite, kaip vaikas geriau išsimiega – su pagalve ar be jos.

Kokia turėtų būti pagalvė?

Kaip sako specialistai, ji turėtų būti kokybiška, slidi, ne per minkšta, kad galvytė neįdubtų. Kodėl? O gi pirmiausia ant tokios pagalvės vaiko plaukiukai nešus, antra – vaikui bus patogu sukioti galvą į visas puses.

Tik stebėkite, kad mažylis nemiegotų ant pilvo. Užsienyje žinomas ne vienas atvejis, kai tokioje padėtyje kūdikius ištinka neaiški mirtis. Svarstymų yra daug, tačiau tikslios to priežastys kol kas nėra aiškios.