Kada vaikutis pasiruošęs ropoti?

Kada vaikutis pasiruošęs ropoti?

18. Jul 2014, 11:24 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Pasak vaikų kineziterapeutės Kristinos Bliūdžiuvienės, kiekvienas vystymosi etapas labai svarbus kūdikiui. Pavyzdžiui, ropojimas padeda stiprinti nugaros raumenis.

„Būna, kad vaikai praleidžia kurį nors etapą, pavyzdžiui, neropoja ir iškart atsistoja. Tačiau tai nėra labai gerai, nes gali vėliau vaikas turėti netaisyklingą laikyseną“, – aiškino specialistė.

Paprastai ropoti vaikučiai pradeda nuo 7-8 mėnesių, tačiau kai kurioje literatūroje ropojimo normos ribos platesnės – 6-10 mėnesių.

Ar reikia skatinti ropoti?

Skatinti mažylį ropoti tėveliai turėtų pradėti, kai jau laikas. Kaip tai suprasti? Labai paprastai – kai atsakysite į šiuos du klausimus:

-ar jūsų kūdikis jau sėdi?

-ar jis jau šliaužia?

Jei į abu klausimus atsakėte „taip“, tuomet vaikutis greičiausiai jau pasiruošęs mokytis ropojimo meno paslapčių.

Kaip padėti ropoti?

Skatinti vaikutį ropoti labai padeda jo mėgiami žaislai, kuriuos reikia padėti priešais – norėdamas juos pasiekti mažylis bandys ropoti.

Jei jūsų mažylis, paguldytas ant grindų pilvuku remiasi abiem rankytėmis pilnu delnu ir sugeba išlaikyti viršutinę kūno dalį, pakiškite jo vieną kojytę po pilvuku – kitą mažylis pats pritrauks ir bandys ropoti į priekį.

Kitas pratimas – jei vaikutis atsiremia visais delnais ir moka išsilaikyti keturpėsčias, tuomet reikia vaikutį šiek tiek pasiūbuoti – taip išmokinsime jį perkelti svorį nuo rankyčių ant kojyčių.

Ar būtinas minkštas kilimas ropojimui?

Pasirodo, ne. Pabandykime patys paropoti puriu kilimu ir kietu paviršiumi – skirtumas akivaizdus. Žinoma, lengviau grindimis.

Jei mažylis viena ranka jau moka išlaikyti žaislą, o kita – remtis į grindis, tuomet galite būti ramūs – ropojimo užduotis įgyvendinta. Tai sudėtingas pratimas vaikui, tad didelių rezultatų greitai tikėtis nevertėtų.

Pageidautina, kad pradedantis ropotojas, anot vaikų kineziterapeutės, per dieną nuropotų apie 250 metrų. Tad, tėveliai, kantrybės!