Kai kūdikiui „laksto“ akytės

Kai kūdikiui „laksto“ akytės

15. Feb 2012, 00:00

Beveik šešių mėnesių kūdikį auginanti Daiva nerimauja, kad jo akutės nuolat laksto, jis nesukoncentruoja jų į vieną tašką. Į mamos klausimus atsako vaikių akių gydytoja.

 

Iš Daivos laiško:

 

Sveiki, norėjau pasiteirauti Jūsų tokio klausimo: vaikučiui beveik 6 mėnesiai ir jam labai laksto akytės,  niekaip nesukoncentruoja į vieną tašką.  Jos laksto visą laiką. Buvom pas akių gydytoją, tai sakė, kad nieko tokio. Kita gydytoja sakė, jei laksto akys, reikia akinukų. Nežinau, ką daryti, patarkite. Dėl kokių priežasčių jos gali lakstyti? Ką reikėtų daryti?


Atsako „Akių gydytojų praktika“ vaikų akių gydytoja Loreta Šveikauskienė:

 

Sveiki,

 

Tokio amžiaus kūdikis jau turi fiksuoti žvilgsnį. Jam būna ypač įdomu stebėti veidus, toks kūdikis jau pakartoja mimiką. Jei iš jūsų vaikučio susidomėjimo nėra, būtina apsilankyti pas akių gydytoją (pageidautina - vaikų akių gydytoją) ir neurologo konsultacijoje.

 

Šiame amžiuje regą nustatome skirtingais testais, jau turėtų būti ir abiakis, ir stereo  matymas.

 

Akių bėgiojimo priežastis gali būti prasta rega:

 

 - dėl refrakcijos ydos (toliaregystė,trumparegystė,astigmatizmas);

- nematymas dėl neskaidrių akies terpių, tarkime, kataraktos;

- nepakankamas regos nervo išsivystymas - hipoplazija, tinklainės pakitimai.

 

Gali būti, kad tėveliai mato nevalingus akių judesius - nistagmą. Kita priežasčių grupė -  neurologinė, kai akys sveikos, o smegenų centrai "nenuskaito" informacijos.

 

Pirmiausia siūlyčiau nustatyti matymo aštrumą, refrakciją plačiais vyzdžiais, reikėtų ištirti akių dugną (taip pat plačiais vyzdžiais) ir tuomet jau galima kalbėti apie pagalbą.

 

1

 

15. Feb 2012, 08:43

lakste ir mum akytes, bet buvo aiski liga, todel tyrem, aiskinomes, ziurejom kaip padeti, bet kai idejo suntuka del musu ligeles, susitvarke ir akyciu lakstymas.