Kai vaikas alergiškas namų dulkių erkutėms: patarimai

Kai vaikas alergiškas namų dulkių erkutėms: patarimai

06. Aug 2016, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt


Didžiąją dalį laiko praleidžiame namie, patalpose (gal vasara daugiau lauke), tad kaip reikėtų vėdinti, švarintis namų aplinką, kad apsaugotume vaikus nuo dulkių alergijos.

Vis daugiau šeimų skundžiasi, kad vaikai alergiški dulkių erkutėms Kaip atpažinti, kad vaikas čiaudi nuo namų dulkių, o ne dėl ligos? Ar apskritai įmanoma apsisaugoti nuo dulkių erkučių ir sukeltos alergijos. O jei jau vaikas joms alergiškas, ar ji išaugama?

Apie tai Mamyčių klubą paprašėme pakonsultuoti medicinos mokslų daktarės, vaikų ligų gydytojos Sigitos Petraitienės:

Taigi, apie dulkes. Pirmiausiai norėčiau pasakyti, kad alergija paprastai būna ne namų dulkėms (nors tokia irgi galima), o namų dulkių erkutėms (jų yra keletas rūšių - Dermatophagoides pteronyssimus ir Dermatofagoides farinae).

Tikroji alergija namų dulkėms - retesnė

Šios erkutės dažniausiai gyvena dulkėse, tačiau taip pat mėgsta minkštus žaislus, natūralių medžiagų kilimus, kilimines dangas, patalynę.

Taigi, jeigu kalbėsime apie retesnį variantą – tikrąją alergiją namų dulkėms – apsauga būtų paprastesnė - visus paviršius kas maždaug tris dienas valyti šlapiu skuduru, taip pat veiksmingi visi orą valantys prietaisai.

Alergijos namų dulkių erkutei nepainiokite su infekcija

Jei kalbėti apie alergiją namų dulkių erkutei, kurį dažnoje kaboje ir apibūdinama, kaip alergija dulkėms, reikėtų nepamiršti minkštų žaislų ir patalynės atitinkamos priežiūros.

Ar vaikas čiaudi dėl ligos, ar dėl dulkių, atskirti ne visada paprasta. Dažniausiai, kai vaikas čiaudi ar kosti dėl infekcijos, būna ir kitų šios ligos požymių - skauda gerklę, irzlumas, temperatūra, pūlingo pobūdžio išskyros. Esant alergijai, šių požymių nėra.

Ar vaikas alergiškas, galima pasakyti tik atlikus alerginius testus - odos dūrio mėginius arba tyrimą iš kraujo (specifiniai IgE). Paprastai, kai mama augina alergiška vaiką, pradžioje tik gydytojas, apžiūrėjęs vaiką, jai pasakys - tai alergija ar infekcija/peršalimas.

Po keleto skirtingų susirgimų atidesnė mama ir pati atskiria - kur alergija, o kur infekcija/peršalimas. Tik nepamirškime, kad kartais šios dvi būklės - alergija ir infekcija - gali būti vienu metu, "iškreipdamos" įprastos ligos vaizdą.

Jei vaikas linkęs iš prigimties sirgti alerginėmis ligomis, saugodami nuo kenksmingų veiksnių, šiuo atveju dulkių, palengvinsime, atitolinsime ligą ar jo paūmėjimą. Aišku, steriliai gyventi neįmanoma. Be to, vaiko imuninę sistemą reikia "treniruoti" gamtoje esančiai natūraliai antigenais.