Kaip atskirti vėjaraupius nuo paprasto bėrimo?

Kaip atskirti vėjaraupius nuo paprasto bėrimo?

17. Feb 2016, 10:10 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Vaiką išbėrė raudonais spuogeliais, pakilo temperatūra. Ar tai vėjaraupiai? O gal tridienės karštinės ar kitos vaikų ligos - raudonukės požymiai? 

Iš mamos laiško:

Sveiki. Mano mažytę išbėrė raudonais spuogeliais veidą, dar keli taškeliai matyti ant kūno. Temperatūra laikosi apie 37,8 laipsnio. Kas čia galėtų būti- vėjaraupiai ar kita liga? 

Konsultuoja Šeimos medicinos centro vaikų ligų gydytoja Laima Bulikaitė:

Raudonukė gali pasireikšti odos bėrimu, karščiavimu, bet taip pat ir pakaušio bei kaklo limfmazgių padidėjimu. Neaišku, koks vaikučio amžius. Jei vaikui yra 15 mėnesių, jis turbūt yra paskiepytas nuo raudonukės, jei vaikui daugiau nei šešeri metai, jis irgi gavęs raudonukės skiepą.

Vėjaraupiams būdingas bėrimas – pirmiausia paraudonuoja spuogiukas iki 2 mm, po to labai greitai kyla pūslytė, kuri trūksta ir po to atsiranda skausmingas šašas. Beria pirmiausia plaukuotą kūno vietą – galvą. Beria nuo 3 iki 7 dienų. Gali būti ir keli spuogai, gali išberti ir visą kūną.

Tad vėjaraupiai jūsų atveju netinka.

Temperatūra būdingas abiems ligoms, bet tai gali būti ir kitas infekcinis susirgimas, neaišku, kurią dieną karščiuoja. Gali būti ir tridienė karštinė, kurios metu taip pat paberia. Tas bėrimas yra temperatūros fone. Galbūt tai odos susirgimas.

Tačiau jūsų atveju tai gali būti infekcija, tad būtina skubiai parodyti gydytojui ir spręsti individualiai.