Kaip dažnai plauti ropinėjančio vaiko rankytes muilu?

Kaip dažnai plauti ropinėjančio vaiko rankytes muilu?

26. Feb 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei ir tu turi klausimų vaikų ligų gydytojai, rašyk savo klausimą (paminėk ir vaikučio amžių) redakcija@mamyciuklubas.lt

Iš mamos Evelinos laiško:

Sveiki, auginu labai aktyvų 9 mėn sūnelį. Ropinėja po visus namus, stengiuosi palaikyti grindų higieną, bet juk visko nesužiūrėsi ir su šluota visą dieną neprisaugosi. Paropinėjęs rankutes ir į burnytę susikiša ir su žaisliukais žaidžia. Sakykit, o kaip dažnai plauti vaikučio rankytes ir ar naudoti muilą ar dar kokią priemonę. Ačiū.

Konsultuoja Tarandės šeimos klinikos šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė:  

Mamyte Evelina, vaiko rankyčių higiena yra labai svarbi, nes sumažėja tikimybė susirgti kvėpavimo takų infekcijomis bei virškinimo sistemos ligomis, apsaugo nuo viduriavimų.

Rekomenduojama kuo anksčiau pradėti formuoti vaiko higienos įpročius plauti rankas. Rankų plovimas turėtų būti smagi pramoga. Rankų plovimui naudojamas muilas, papildomų priemonių naudoti nereikia. Taip pat rankų plovimas turi užtrukti mažiausiai 20 sekundžių.

Vyresniems vaikams siūloma, kol įprotis susiformuos, mažos trukmės dainuoti dainelę, susijusią su rankų plovimu. Nesant galimybių nusiplauti rankų, galima įsigyti antiseptinį gelį. Reiktų nepamiršti, kad rankas reikia plauti ne tik mažyliams, bet ir tėvams.

Plaukime rankas:

  • Visada, kai jos vizualiai nešvarios 
  • Pakeitus sauskelnes, po tualeto 
  • Prieš valgant ir geriant, gaminant maistą 
  • Prieš ir po žaidimų, ypatingai žaidžiant su smėliu ar žaidžiant lauke 
  • Po čiaudėjimo, kosėjimo, nosies varvėjimo 
  • Po kontakto su gyvūnais
Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola