Kaip elgtis, jeigu jūsų vaikas labai plonas

Kaip elgtis, jeigu jūsų vaikas labai plonas

12. Sep 2016, 12:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Luci Gutierrez nuotrauka

Dažnai kalbame apie vaikų nutukimą arba, kaip elgtis, kad taip nenutiktų. Bet ką daryti, jeigu vaikas yra labai plonas? Žinoma, „nutukinti“ jo nereikia, bet dalinamės keletu patarimų į ką atkreipti dėmesį.

Nekovokite dėl maisto. Jeigu kasdien darysite dramą „kol nesuvalgysi visko, nepakilsi nuo stalo“, geriau nebus ir vaikui atsiras neapykanta ne tik maistui, bet ir pyktis jums. Jūsų pareiga pasiūlyti sveiko, skanaus maisto, o jis turi rinktis.

Mažinkite skanumynus. Dažnai tokie vaikai nevalgo dėl to, kad kalorijų susirenka iš kito, ne tokio sveiko maisto. Jeigu manote, kad bulvytės fri ir pieno kokteiliai padės priaugti svorio, nė negalvokite! Tai greičiau suteiks skrandžio opą, neteisingus mitybos įpročius visma gyvenimui, diabetą, aukštą kraujo spaudimą. Net ir ploniems vaikams labai svarbi maisto kokybė, didelis kiekis šviežių daržovių ir vaisių. 

Neriebinkite maisto. Manote, pridėjus daugiau sviestuko, grietinėlės į patiekalus, riebesnio padažo ant daržovių vaikas priaugs svorio? Jau aukščiau išvardinome, kas greičiau nutiks, tad geriau pasiūlykite sveikųjų riebalų - riešutų, avokado, žuvies...

Vakarieniaukite kartu. Niekas neįkvepia valgyti, kaip kitų pavyzdys. Sukurkite atmosferą, kad šeimos vakarienė yra dienos įvykis, kuriame labai norisi dalyvauti visiems. O juk kai nevalgai, tai ir sėdėti neįdomu. Stalą užtieskite staltiese, uždekite žvakę ir kartu dalinkitės ne tik maistu, bet ir dienos įvykiais. Ir, žinoma, jokio televizoriaus!

Reguliarūs užkandžiai. Nelepinkite vaiko skanėstais, baronkytėmis ar džiovintais vaisiais bet kuriuo metu. Užkandžiai turi būti tarp pusryčių ir pietų arba pietų ir vakarienės. Jų neturi būti daug ir jie pasiūlomi reguliairia. 

Daug skysčių. Svarbu užtikrinti, kad vaikai gautų pakankamai skysčių. Ne sulčių, kokteilių ar saldžios arbatos, bet vandens, nesaldintos arbatos ar pieno.

Sportuokite. Niekas taip nesukelia alkio, kaip fizinis krūvis. Sugalvokite, kuri veikla vaikui maloniausia ir reguliariai joje lankykitės.

Pasitarkite su gydytoju. Jeigu vis tiek vaiko svoris jums kelią rūpestį, paprašykite siuntimo pas dietologą ar geriau ištirkite vaiko sveikatą. Gal mažas svoris rodo kitas organizmo problemas. Dietologas gali patarti, kaip sudaryti konkretaus amžiaus vaiko meniu.