Kaip galima atpažinti bronchitą?

Kaip galima atpažinti bronchitą?

18. Oct 2016, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Bronchitas yra viena iš peršalimo ligų, kurį gali sukelti įvairūs virusai. Kaip jis yra gydomas ir kodėl mėgsta kartotis?            

Bronchitą vaikui  dažniausiai sukelia gripo, adeno ir kiti virusai, kartais dėl jo kalta būna mikoplazmos infekcija. Bronchitas prasideda kaip bet kuri peršalimo liga – iš pradžių atsiranda sloga, tada gali skaudėti gerklę. Po to infekcija leidžiasi žemyn, ir tai akivaizdu iš varginančio sauso kosulio, kuris vėliau tampa drėgnas. Pablogėja vaiko savijauta: jam silpna, norisi pagulėti, pailsėti. Vaikas gali karščiuoti, temperatūra gali būti įvairi – ir labai aukšta, ir nesiekti 38 laipsnių.

Ar mama gali nustatyti, kad vaikui bronchitas?

Deja, ne, mama bronchito neatskirtų nuo paprasto peršalimo. Tik gydytojas gali pasakyti, kodėl vaikas kosėja. Gal kalta stipri sloga ir jos sekretas, o gal bronchitas? Gydytojas klausydamas bronchus ir plaučiukus išgirsta karkalus.

Bronchiolitas

Panaši į bronchitą liga yra bronchiolitas, kurie serga maži vaikai, ypač kūdikiai. Bronchiolitą sukelia taip pat virusai. Šios ligos atveju karkalai būna smulkesni nei esant bronchitui, ir tą nustato tik gydytojas.

Bronchito gydymas namuose

Vaikui reikia duoti gerti  daug skysčių. Tinka šilta čiobrelių, ramunėlių, aviečių ar kitokių žolelių arbatėlė su medumi. Kūdikiams medus nerekomenduojamas.

Nealergiško vaiko krūtinytę, padukus galima patepti šildomuoju tepaliuku.Efektyvios yra karštos vonios kojoms su druska. Po vonelės vaikučiui reikėtų užmauti vilnones kojinaites ir paguldyti miegoti.

Kada liga baigiasi?

Vienam vaikui liga praeina per 3 dienas, o kitam užsitęsia, tai priklauso nuo organizmo savybių, kaip jis sugeba kovoti su infekcija. Po ligos, kai temperatūros nebėra, o vaikas šiek tiek sukosti, būtų gerai savaitę ar dvi neleisti jo į darželį. Jei temperatūros nėra, pasivaikščioti esant geram orui, galima. Žinoma, trumpai, nedūkstant ir nepervargstant.

Kaip ir visos kitos peršalimo ligos, bronchitas gali kartotis, ypač vaikas, kurių imunitetas nusilpęs. 

Ar jūsų vaikutis yra sirgęs šia liga?