Kaip galime padėti vaikui, išgyvenančiam sunkius jausmus

Kaip galime padėti vaikui, išgyvenančiam sunkius jausmus

08. Oct 2011, 07:00

Daug kalbama apie fizinę vaikų sveikatą, tačiau ne mažiau svarbu ir psichinės vaikų sveikatos stiprinimas - kaip padėti vaikams augti pasitikintiems savimi, mokantiems susidraugauti, kitaip tariant - įveikti kasdienius sunkumus.

 

Štai kelios specialistų rekomendacijos, kaip tėvai gali padėti vaikui, išgyvenančiam sunkius jausmus.

 

-Jei pastebite, kad jūsų dukra ar sūnus elgiasi kitaip nei visada - yra labai tylus, vengai bendrauti ar priešingai - pvz. agresyviu elgesiu stengiasi atkreipti į save dėmesį, pabandykite išsiaiškinti, kas su juo vyksta.

 

-Pirmas žingsnis, norint padėti sunkumus išgyvenančiam vaikui, tai kalbėtis apie tai su juo, kas vyksta jo viduje. Dažnai vaikas pats nedrįsta pradėti tokio pokalbio, todėl tėvų pagalba čia labai svarbi.

 

-Pokalbį pradėti galite tiesiog paklausdami: "Gal kažkas atsitiko?", "Kaip tu jautiesi?" jei vaikui pačiam sunku atsakyti, padėkite jam: "Man pasirodė, kad esi liūdnas (arba supykęs, išsigandęs ir t.t.) Jei vaikas patvirtina, kad tai tiesa, arba pasiūlo savo atsakymą, tuomet tęskite pokalbį paklausdami, kas jį nuliūdino, supykdė ar išgąsdino...

 

-Tokio pokalbio metu labai svarbu vaikui parodyti, kad jo išgyvenami jausmai - visiškai normalūs ir negėdingi.

 

-Kai vaikas papasakoja, kaip jis jaučiasi, galite padėti jam paieškoti išeities iš susidariusios padėties.

 

-Svarbu nepamiršti, kad kai kurias vaiko problemas galima pašalinti (pvz. kai jis nuliūdo susipykęs su draugu, padėti jam rasti būdą susitaikyti). O kai kada padėties pakeisti niekaip negalima (pvz. jei mirė jo mylimas naminis gyvūnėlis), bet tuomet galime padėti vaikui rasti būdą pasijusti geriau.

 

-Pirmiausia derėtų išklausyti, kokias išeitis iš susidariusios padėties siūlo pats vaikas, ir tik tada, jei jis pats nesugalvoja, pasiūlyti savo variantų.

 

-Gera arba tinkama išeitis turi dvi savybes: ji padeda vaikui pasijusti geriau ir nekenkia aplinkiniams.

 

-Padėdami vaikui pasirinkti tinkamą išeitį, galite jam užduoti šiuos klausimus: Ar toks sprendimas tau padės pasijusti geriau? Ar jis nepakenks aplinkiniams? 

 

Šaltinis:

programos "Zipio draugai", skirtos darželį ar pradinę mokyklą lankantiems vaikams, informacinė skrajutė.