Kaip išrinkti mažyliui pirmąjį šaukštelį?

Kaip išrinkti mažyliui pirmąjį šaukštelį?

25. Jul 2014, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Atėjo metas pirmajai košytei - tai dažniausiai jaudinantis įvykis šeimoje. Ir visai nenuostabu, juk atveriame savo mažyliui naują skonių pasaulį. Tačiau kokiu šaukšteliu tai darysime, verta pagalvoti, prieš išverdant pirmąją košę.

Šaukštelis turi būti saugus

Pasak Vilniaus miesto Universitetinės ligoninės vaikų ligų gydytojos Vidos Uleckienės, pirmąją košę reikia maitinti tik šaukšteliu, o ne iš buteliuko.

„Tai turi būti išskirtinai vaiko šaukštelis, atitinkantis jo amžių ir burnytės dydį. Iš ko jis turėtų būti pagamintas? Tai nėra labai svarbu, svarbiau, kad jis būtų vaikučiui saugus. Tuo šaukšteliu, kuriuo jis valgo, mažylis neturėtų žaisti“, - Mamyčių klubui sakė gydytoja.

Pirmasis mažylio šaukštelis turi būti švarus, patrauklus, juo vaikučiui turėtų būti valgyti įdomu.

Ar mama gali su vaikučio šaukšteliu ragauti košę?

Natūralu, jei mamytė pirma paragauja maistą, kad vaikučui nebūtų jis per karštas ar per šaltas. Tačiau jokiu būdu, anot gydytojos, neragaukite su vaikučio šaukšteliu.

„Vaiko burnos terpė tiek bakterinio užterštumo, tiek cheminės sudėties prasme yra visai kitokia nei suaugusio. Jei mama ragaus košę su tuo pačiu šaukšteliu, perneš tas pačias bakterijas vaikui. O jeigu ji nėra visiškai sveika ar jos dantys nesveiki, tie patys užkratai pateks ir į vaiko burnytę. Tad vaiko košytę ragaukite kitu šaukštu“, - patarė vaikų ligų gydytoja V.Uleckienė. 

Koks šaukštelio dydis yra optimalus?

Jei tik pradėjote primaitinimą, šaukštelio plotis turėtų būti apie 2-2,5 cm. Vaikučiui augant šaukštelis, žinoma, šiek tiek padidėja.

Ar kreipti dėmesį į dizainą?

Daugelis tėvų žiūri, kad šaukštelis būtų minkštas, netraumuojantis vaikučio pirmųjų dantukų ir dantenų. Kai mažylis paaugs, galite įsigyti stalo įrankių rinkinį iš nerūdijančio plieno, kad jis galėtų pasijusti kaip "lygus" su tėveliais. 

Mokmasis šaukštelių komplektas NUK Soft iš silikono


20140703104843-84965.jpg

  • ypač minkštas - skirtas švelniam primaitinimui
  • idealiai tinka mažai burnytei
  • pailginta rankenėlė - puikiai tiks valgant iš puodelio ar tyreles iš stiklainių
  • tinkamas naudoti nuo 4 mėnesių