Kaip išventi sinusito po slogos?

Kaip išventi sinusito po slogos?

09. Dec 2014, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Jei ir Tu nori paklausti ko nors specialistų, rašykite el.paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt

Mama Ilona:

Mano sūnui – 5 metai, jis serga bronchine astma, jam nustatytas dar alerginis rinitas. Neseniai vaikas sirgo sloga, kosėjo, po to sloga tampo klampi, niekaip neišsipūsdavo nosies. Kai LOR gydytoja padarė rentgeno nuotrauką, pasirodo, mums sinusitas ir prireikė vartoti antibiotikus. 

Sinusitas vaikui jau antrą kartą, nes ir pernai tuo pačiu metu panašiai buvo. Tad vartojam dar „Nasonex“ į nosį, vaikui geriau. Norėjau paklausti, kodėl sinusitas taip kartojasi, ar visuomet taip vaikui bus po slogos? Ar galima sinusitą gydyti ne antibiotikais? Tiesiog, kaip girdėjau, yra purškiamų į nosį vaistų ir praeina. O „Nasonex“ taip pat galima ilgai vartoti, nors jau slogos kaip ir nėra? Ką patartumėte? Ačiū.

Atsako vaikų ligų gydytoja, pulmonologė dr. Sigita Petraitienė:

Sveiki,

Sinusitas paprastai gydomas antibiotikais, plius – kitais pagalbiniais vaistais: vaistais, mažinanciais nosies gleivinės paburkimą (pvz.: „Olynth“ purškalas į nosį), inhaliacijomis vandens garais, druskos tirpalu, nosies plovimas jūros vandeniu ir pan.

Alergiškiems vaikas, sergantiems alerginiu rinitu, gydymui reikėtų pridėti ir „Nasonex“. Galbūt ji geriau naudoti praėjus ūmiai ligos stadijai, t.y. antrą gydymo savaitę. „Nasonex“ reikėtų vartoti 1-2 mėnesius, net pilnai išnykus sinusito ir slogos simptomams.

Kadangi sergančių alergine sloga vaikų nosies gleivinė paūmėjimo metu yra pažeista alerginio uždegimo, ji žymiai blogiau, nei sveikų vaikų nosies gleivinė, atlieka apsauginė nosies funkcija, t. y. šie vaikai dažniau serga infekcinėmis kvėpavimo takų ligomis, tarp jų – ir sinusitu.

Atitinkamai, laiku ir tinkamai gydant alerginę slogą, išvengsite dažnų infekcinės kilmės viršutinių kvėpavimo takų susirgimų, tarp jų ir sinusitu, o tuo pačiu – ir gydymo antibiotikais.

Ekspertai