Kaip įveikti gydytojų baimę: psichologės patarimai

Kaip įveikti gydytojų baimę: psichologės patarimai

08. Feb 2016, 12:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Vaikučiui gimus į jo gyvenimą ateina ne tik rūpestingi tėvai, bet ir medicinos darbuotojai, kurie prižiūri jo vystymąsi ir sveikatą. Būtinos kasmėnesinės apžiūros, skiepai...Neretai tai sukelia mažylams nerimą ar net panišką baimę, kuri kartais perauga į isteriją. Kaip tai įveikti?

Psichologės Vikos Aniulienės patarimai pravers ne vienai mamytei, kurių vaikučiai vis dar su baime žvelgia į „baltus chalatus“. 

  • Jokiais būdais nemeluokite vaikui. Jeigu vaikas jau pakankamai didelis, su juo galima pasikalbėti. Jei jis klausia, ar važiuojam pas daktarę, nesakykit, kad ne, jei ištiesų yra kitaip. Nors ir išgirs nenorimą atsakymą, jis žinos, kad Jūs nemeluojat ir Jumis visada galima pasitikėt.

Jei klausia, ką darys, papasakokite, ką darys taip, kad jis suprastų: "ant tavo pirštelio uždės mažą žiogelį, kuris parodys daktarei, kaip plaka tavo širdutė. Nebijok tau visai neskaudės, gali net pakutenti..." Arba: "sesutė paims tau kraują, kad žinotų, ar jame nėra priešų. "Ar skaudės? Truputį gali skaudėt. Ar tau skauda, kai uodas įgelia? skauda, bet nesmarkiai..."

  •  Jei yra galimybės ir laiko, labai gerai būtų, jei patys daktarai būtų linkę viską smulkiai ir draugiškai paaiškinti, ką daro, kas bus, ar skaudės...
  • Jei yra galimybė, užsukite į polikliniką su vaiku tada, kai poliklinikoj lankotės ne dėl jo. Paiimti recepto, išrašyt močiutei vaistų, pasikonsultuot su gydytoju, duoti kraujo... Mažylis pamatyts, kad į polikliniką eina visi ir ne visada ten nemalonu, be to, iš Jūsų išmoks, kaip reikia elgtis.
  •  Galit nusipirkti daktarų amunicijos ir pažaisti daktarais. Tegul vaikutis pagydo Jus ir Jūs pagydykit jį. Taip bežaidžiant galima labai nuo dūšios pasikalbėt. "Aš labai bijau, kai tu man duri adatą....tu irgi taip bijai?"

Galit suvaidinti operaciją. Taip per žaidimą mažylis apsipras su tuo, kas jo laukia. Po operacijos laideliai ir aparatai bei po operacinis laikotarpis. 

Na ir pabaigai dar keletas patarimų, ką reikėtų atminti, einant su vaikučiu pas gydytojus:

- vaikutį reikėtų paruošti emociškai prieš einant pas gydytoją, detaliai papasakojant, kas ten jo laukia;

- pasistenkite ėjimą į polikliniką paversti žaidimu pasakų, įvairių herojų, eilėraščių pagalba;  

- apdovanokite ir pagirkite mažylį už drąsą;

- elkitės pasitikinčiai ir ramiai, kad vaikas nesuabejotų visa esama situacija; 

- kai laukiate eilėje, sudominkite kuo nors vaiką, būkite tam pasiruošę iš anksto;

- pasiimkite kartu ir vaikučio mėgstamą žaisliuką - smagiau bus laukti eilėje pas gydytoją.

Sėkmės!