Kaip atpratinote mažylį nuo čiulptuko?

Kaip atpratinote mažylį nuo čiulptuko?

14. May 2015, 09:20 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Ne visi tėvai duoda mažyliui čiulptuką. Tačiau kartais čiulptuko neima pats mažylis, nors tėvai ir siūlo jam įvairiausių formų bei spalvų...Kartais nutinka taip, kad pripratęs prie jo, mažylis pats čiulptuko atsisakyti nenori ilgai. 10 būdų, kaip pasakyti čiulptukui "sudie".

Prieš imantis atpratinimo

Nusprendę atpratinti vaikelį nuo čiulptuko, būkite tikri, kad tai pats tinkamiausias laikas. Ne itin gerai atpratinti nuo čiulptuko tada, kai mažylio gyvenime laukia kiti iššūkiai – pavyzdžiui, jis pradeda lankyti lopšelį ar yra nujunkomas arba jei šeimoje tuoj gims kitas mažylis. Tokiu atveju protingiausia būtų šiek tiek atidėti atpratinimą nuo čiulptuko.

10 būdų, kaip tai galima padaryti:

1. Greitas atpratinimas
Tai gali pasirodyti labai “žiaurus” metodas – kai vieną dieną čiulptukas dingsta ir viskas, jo nėra. Turite nusiteikti, kad vaikui tai sukels nemažai streso ir.. isterijos. Reikia būti nuosekliems ir antrą dieną nepasiduoti vaiko prašymams vėl duoti čiulptuką. Žinokite, kad visiškam atpratimui nuo čiulptuko gali prireikti ir kelių savaičių.

2. Atpratinimas pamažu
Jeigu mažyliui čiulptuko reikia ir dieną, ir naktį, geriausias būdas pamažu atsisakyti čiulptuko – neduoti jo dieną, o miegui dar palikti. Pabandykite įvesti taisyklę, kad čiulptukas duodamas tik lovytėje, vaikui migdantis. Dieną pasistenkite paslėpti čiulptuką, kad mažylis jos nematytų, o jei netyčia ją prisimins, nukreipkite jo dėmesį, užsiimdami miela veikla.

3. Čiulptuko skonio ir kvapo pakeitimas
Kas tai galėtų būti, kad čiulptuko kvapas ir skonis mažyliui nepatiktų? Nesiūlome jo purkšti nuodingomis medžiagomis, žinoma, tai turi būti koks nors natūralus produktas. Pamerkite čiulptuką jį į kavą, pabarstykite druska ar pipirais, patrinkite skiltele česnako.

4. Keiskite įpročius
Jeigu mažylis turi įprotį prieš miegelį gerti pienelį ir tada gulti, šiek tiek pakeiskite šį ritualą, pasiūlydami po pieno pagraužti sausainiuką. Jo kramtymas mažyliui šiek tiek primins čiulpimo įprotį ir, galbūt, mažylis apsnūs. Aišku, nepamirškite po valgio prieš miegą išvalyti dantukų.

5. Nukirptas čiulptukas
Tai gana veiksmingas būdas kai kuriems vaikučiams. Nukirpkite čiulptuko galiuką, ir paaiškinkite, kad dabar jis nebetinkamas naudoti. Greičiausiai iš pradžių vaikas nepatikės, bandys čiulptuką čiulpti, bet nieko nepavyks.

6. Pasiruošimas Didžiajai dienai
Jeigu vaikas pakankamai “suaugęs”, t.y. jam 2 ar 3 metukai, jums gali praversti šis metodas. Pasirinkite kokią nors progą, pavyzdžiui, jo gimtadienį. Pasakykite, kad kai jam sueis 3 (ar 2), jis bus jau didelis ir jo čiulptukas nuo tada “nebeveiks”. Naktį prieš TĄ dieną nukirpkite mažą čiulptuko galiuką.

7. Čiulptuko atidavimas
Tai labai mėgstamas tėvų atpratinimo nuo čiulptuko būdas. Jei vaikelis supranta, ką reiškia dovanoti, įtikinkite jį atiduoti čiulptuką tam, kam jo labiau reikia – kokiam nors neseniai gimusiam “leliukui”.

8. Čiulptuko pametimas
Paslėpkite čiulptuką taip, kad mažylis ir jūs “negalėtumėte” jo rasti. Leiskite mažyliui ieškoti čiulptuko. Pirmą ar antrą kartą galite dar “surasti” čiulptuką, bet vėliau jau paslėpkite visam laikui.

9. Keičiu čiulptuką į žaisliuką
Papasakokite, kad jei mažylis naktį padės čiulptuką po pagalve, ateis Mainų dėdė ir išmainys čiulptuką į dovanėlę. Čiulptuko nebebus, bet vaikas gaus norimą žaisliuką.

10. Leiskite nuspręsti pačiam mažyliui
Jeigu leidžiate vaikučiui nuspręsti pačiam, sutarkite, kad laikas atsisakyti čiulptuko ir jis turi teisę tą padaryti. Jei jis sutinka, išmeskite kartu čiulptuką į šiukšlių dėžę ar konteinerį. Kad būtų įspūdingiau, galite nutaikyti proga, kai atvažiuoja šiukšlių automobilis ir išmesti tada. O tada stebėkite, kaip jis išveža čiulptuką. Vėliau, kai mažylis prašys čiulptuko, priminkite, kad jis matė mašiną, jį išvežančią…

Kad ir kokį metodą pasirinktumėte, patarimas vienas – būkite nuoseklūs ir kantrūs.

Kokia Tavo patirtis su čiulptuko atsisveikinimu?

jaldija jaldija 14. May 2015, 10:40

Geriausias variantas atpratint: NEPRIPRATINT.
Tai mums gal tiktų Nr. 2 variantas. Su abiem vaikais tai buvo tik priemonė padėti užmigti. Net ir užmigus tuoj pat ištraukdavau jį iš burnytės.
Nei su vienu nei su kitu nepatyriau tų atpratinimo sunkumų, Kažkaip savaime ėmė nebereikėt maždaug nuo metukų.

lina_baj lina_baj 14. May 2015, 10:02

Su pirmuoju vaiku panaudojau variantą 1 - pasakiau, kad dingo. Jam buvo 1 m 4 mėn kažkur. Ir ką jūs manot? Ogi nieko, nuėjo miegoti be soskytės 😃 aišku nebuvo ir labai prie jos prisirišęs, imdavo tik užmigti nakčiai. Tai labai lengvai pavyko...

Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt 14. May 2015, 09:56

Mūsų variantas panašus - tiesiog nuo naudojimo čiulptukas prakiuro, o prakiurusi nusinešė pelytė ir atnešė dovanėlę. Taip lengvai ir baigėm čiulptuko istoriją.

14. May 2015, 09:31

Su abiem vaikais kuo puikiausiai suveikė variantas Nr. 5 😀 Sūnus pats iškart išmetė į šiukšliadėžę, o mažoji bandė dar čiulpti, bet nėjo, tad lengvai atsisveikinom 😀