Kaip kokybiškai leisti laiką su savo vaiku?

Kaip kokybiškai leisti laiką su savo vaiku?

02. Mar 2021, 12:10 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kartu praleistas laikas su savo vaikais yra viena brangiausių dovanų, kurią galime suteikti. Deja, šis laikas ne visada būna praleistas kokybiškai. Ir būtent kokybė daro didžiausią įtaką mažylio raidai. Štai keletas būdų, kaip kartu leidžiamą laiką šeimoje paversti smagiu ir naudingu.

Knygų skaitymas

Pasakų ar eilėraščių skaitymas ankstyvoje vaikystėje itin svarbūs vaiko vystymuisi. Skaitydami knygą esame šalia savo mažylio, apkabiname ir suteikiame saugumo jausmą, tokiu būdu jis įgauna pasitikėjimo savimi, nusiramina. Klausydamasis istorijų ir susitapatindamas su pagrindiniais veikėjais, vaikas gali išgyventi savo baimes. Tad, kai mažylis paprašys jūsų net ir dešimtą kartą perskaityti tą pačią istoriją prieš miegą, neatsisakykite. Jam to reikia. Pasikalbėkite su vaiku, kuris herojus jam patiko, o kas nepatiko, ką norėtų istorijoje pakeisti. Knygos praturtina vaikų žodyną ir lavina vaizduotę.

Edukacinis žaidimas

Nuo pat mažens reikia lavinti vaiko kūrybiškumą, susikaupimą, emocinius įgūdžius, mokyti mažylį pažinti spalvas ar formas per žaidimus. Žaisdami su LEGO® DUPLO® rinkiniais, vaikai gali atrasti ir sužinoti naujų dalykų. Tėvams tai puiki proga parodyti mažyliams pasaulį, kuriame gyvename, kuris jiems kol kas nežinomas ir nepaprastai įdomus, ir atrasti savo pasaulį, kupiną vaizduotės. Taip tėvai ir vaikai galės praleisti daug nepamirštamų akimirkų kartu.

„Žaidimas padaro mokymosi procesą įdomų ir smagų. Kai vaikai pradeda pažinti raides ar skaičius žaidimo metu, jie net nežino, kad mokosi. Tai tampa papildoma paskata mokytis, sukuriant teigiamą požiūrį į mokymąsi suaugus“, – tvirtina dr. Elena Hoicka, vyresnioji ugdymo psichologijos dėstytoja.

LEGO® DUPLO® kaladėlės tam puikiai tinka, nes yra skirtos vaikams nuo 1,5 iki 5 metų, o individualūs rinkiniai pritaikyti jų poreikiams ir įgūdžiams konkrečiame vystymosi etape. DUPLO® kaladėlės yra dvigubai didesnės nei tradicinės LEGO®, todėl puikiai tinka mažoms rankutėms ir yra visiškai saugios.

Užsiėmimai lauke

Kompiuterių ir išmaniųjų telefonų amžiuje ypač svarbu laiką leisti su vaiku lauke. Galite važiuoti dviračiais, leistis į žygį prie ežero pamaitinti ančių arba eiti pasivaikščioti į mišką, parką ir bandyti spėlioti, kuris gyvūnas paliko vienus ar kitus pėdsakus. Tokios kelionės metu taip pat stebėkite, pavyzdžiui, paukščius, voveraites ar rinkite įdomių augalų egzempliorius, iš kurių namuose galėsite kurti įvairius meno kūrinius.

Atminkite svarbiausią dalyką – niekada neverskite vaiko daryti ko nors per prievartą. Tas pats taikoma ir Jums. Tuomet kartu praleistas laikas suteiks visiems daugiau džiaugsmo. Toks laisvalaikis yra ypatingas, tad stenkitės jį leisti smagiai ir turiningai.