Kaip maudyti mažylį: atmintinė tėčiams

Kaip maudyti mažylį: atmintinė tėčiams

26. Jun 2018, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Ką čia gali būti sunkaus: pamuiluoji vaiką, nuskalauji ir nušluostai. Taip, matyt, galvoja daugelis vyrų. Tad leiskime jiems nors kartą išmaudyti mažylius patiems. O kad būtų lengviau - štai keletas patarimų.

Tikslas

Praktiniu požiūriu kūdikio maudyti kiekvieną dieną nėra prasmės, nes juk jis dar neropja ant grindų, tik valgo mamos pieną, o tai reiškia, kad jis nesusipurvina. BET: kūdikis "prisimena" vandenį, kai dar buvo mamos pilvelyje, kai jis saugiai ir ramiai plaukiojo. Maudynės mažyliui visapusiškai naudingos - jame dirba mažylio raumenukai, treniruojami kvėpavimo organai, grūdinamas organizmas ir stiprinamas imunitetas. Be to, tai galimybė pabūti su tėveliais ir gauti naujų įspūdžių.

Laikas

Iš tiesų kūdikius galima maudyti bet kuriuo metu. Kai kuriems tėvams tai patogiau daryti vakare, žinoma, nereikia tempti iki 23 val., o kai kam patogiau mažylį maudytis rytais. Kai kurie kūdikiai labai gerai miega po maudynių ir valgio. Bet būna, kad visai nenori miegoti. Tavo atvejis? Tuomet maudyk ryte.

Svarbu: maudymosi trukmę nustato pats mažylis. Pirmuosius gyvenimo mėnesius maudynių procedūra paprastai trunka iki 10 minučių.

Vieta

Pirmasis variantas - vaikiška vonelė, kurio paruošimas užima labai mažai laiko, tad vieni pliusai, tačiau ji netinkama itin aktyviems judesiams. Antrasis variantas - vonia - joje galima gerokai daugiau pasipliuškenti. Drąsiai galite maudytis su mažyliu, tačiau prieš tai ir po maudynių atidžiai išplaukite vonią.

Temperatūra

Klausydamiesi kitų patarimų, prisiminkite: vaikai skirtingi, tad kas tinka kaimyno mažyliui, jūsų sūnui/dukrai galbūt visai nepatinka. Kai kurie vaikai mėgsta +36-37 laipsnių temperatūros vandenį, tačiau yra vaikų, kuriems užtenka ir + 33-34°C. Apskritai, kuo vanduo yra vėsesnis (proto ribose), tuo mažylis bus aktyvesnis, tuo anksčiau pavargs ir greičiau užmigs po maudymosi. Jei neturite po ranka termometro, galite vandens temperatūrą patikrinti įkišdami savo alkūnę.

Maudymosi priemonės

Kasdienėms maudynėms jokių papildomų prausimosi priemonių nereikia, nes jos pašalins apsauginį kūdikio odos sluoksnį. Tad vonios putomis nepiktnaudžiaukite. Žolelių nuovirą naudokite tik pasikonsutavę su gydytoju. Muilą ir šampūną naudokite tik kartą per savaitę.

Legendos ir mitai

Kai kurie tėvai prieš maudynes vis dar virina vandenį. Tikrai tai nėra būtina. O po maudynių vaikiuką nuprausia po tekančiu vandeniu - būtent taip reikia prausti užpakaliuką, keičiant sauskelnes.

Prausimosi priemones rinkitės skirtas kūdikiams su neutraliu pH.

Jei vanduo pateks į ausytes, sėkmingai iš ten ištekės.

Problema: kai tik mažylis patenka į vandenį - verkia 

Sprendimas. Akivaizdu, kad jūsų mažylis nepatenkintas vandens temperatūra. Padarykite vandenį šiltesnį arba vėsesnį, stebėkite mažylio reakciją. Jau po poros dienų suprasite, kas jam labiau patinka. 

Būna, kad vaikai verkia, nes nori valgyti 

Galimas sprendimas - kūdikį patartina pamaitinti likus valandai prieš maudymą. Kita galima priežastis - jei vakarykštės maudynės nepatiko, jis tai gali prisiminti ir ne kartą jus išbandys verksmu. Galite pakeisti aplinką - maudyti ne vonios kambaryje, o vonelę išnešti į virtuvę.

Problema: viskas prasidėjo gerai, bet staiga nuotaika pasikeitė 

Sprendimas. Daugeliui kūdikių nepatinka, kai vanduo užtykšta ant veido. Atminkite - kuo labiau pasitikėsite savimi ir laikysite mažylį vonelėje tvirtomis, meilės kupinomis rankomis, tuo jis ramiau jausis.

Problema: mažylis išsprūdo iš rankų ir gurkštelėjo vandens 

Sprendimas. Kūdikiai iki 4-5 mėnesių turi įgimtą refleksą sulaikyti kvėpavimą - būtent tai jiems padeda praslinkti gimdos kanalu. Taigi, jei netyčia jis pasinėrė į vandenį 5 sekundėms, o išniręs išspjovė vandenį, ėmė verkti, o veidukas paraudonavo - vadinasi, viskas gerai. Iškelkite kūdikį iš vandens, pasikalbėkite su juo, nuraminkite. Po to labai svarbu tęsti vandens procedūras, kad būtų išsaugoti malonūs pojūčiai ir prisiminimai.

Na o jei su mažyliu keliausite į baseiną ar paplūdimį - nepamirškite specialių maudymosi kelnaičių!

20170716232302-57250.jpg