Kaip neapleisti vyresnėlio, gimus dar vienam mažyliui: pataria psichologė

12. Apr 2016, 12:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Būti pirmagimiu šeimoje – tikras iššūkis. Ypač tuomet, kai tampi dar ir vyresnėliu broliu, pavyzdžiui, kaip Mūsų Super mažylės Medutės broliukui Domui.

"Mamyčių klube" konsultuojamės su psichologe Sonata Vizgaudiene apie tai, kaip tėvai turėtų sušvelninti situaciją vyresniajam vaikui.

Dar vieno mažylio atsiradimas šeimoje vyresnėliui visuomet yra mažesnis ar didesnis sukrėtimas. Ir būtent jam šis gyvenimiškas etapas sunkiausias.

Vyresnėlis turi jaustis saugus, mylimas ir reikalingas

"Tam vyresniajam yra sunkiausia priimti mažą broliuką ar sesutę į savo aplinką, nes juk čia jis buvo pats svarbiausias, bet staiga atsirado sesytė, kuri reikalauja labai daug tėvelių dėmesio. Todėl pagrindinis tėvų uždavinys - kaip tuos vaikučius gražiai išmokyti bendrauti", - patarė psichologė. 

Su mažaja sesyte ar broliuku vyresnėlis iš tiesų elgsis gražiai tik tuomet, kai pats jausis saugus, mylimas ir reikalingas kaip anksčiau. Galima išskirti keletą svarbių tėvų elgesio aspektų, kurie galėtų padėti sukurti darnią atmosferą šeimoje.

Pasak psichologės Sonatos, kad ir kiek vyresnėlį bandome įtraukti į veiklą su sese, reikia nepamiršti, kad Domas yra atskiras žmogiukas, kuris turi savo poreikius ir norus, kuris nori panašiai tiek laiko ir dėmesio, meilės ir šilumos kaip ir gauna jo mažoji sesutė. Psichologė patarė tėvams rasti laiko tik sūnui, pvz. bent keletą valandų per savaitę, ar pusvalandį kasdien užsiimti tik su juo ir veikti tai, kas jam patinka.

Tačiau tai dar negarantuoja, kad jūsų vyresnėlis tuo džiaugsis ir nesieks dar daugiau dėmesio, dar daugiau laiko, dar daugiau žaidimų kartu. 

"Jeigu jūs jaučiate, kad sūnui skiriate pakankamai dėmesio, jis turės susitaikyti su šiuo pasikeitusiu etapu šeimoje. Tad nebijokite ir to pykčio, nedidelių nesusipratimų, nes visa tai yra normalu. Kad ir kaip būtų gerai šeimoje, vaikas vis tiek jaus šiek tiek nepasitenkinimo, ne visada jo jausmai bus tik pozityvūs", - pasakojo S.Vizgaudienė.

Psichologė atkreipia dėmesį ir į kitą dažną situaciją: jei vienu metu mūsų dėmesio prireikė ir mažajam kūdikėliui, ir vyresnėliui, tarkim, jie abu verkia, kurį suskubsite raminti pirmą? Beveik visi tėveliai nubėgs pirmiausia raminti mažojo, tiesa? Tačiau iš tiesų, reikėtų pirmiausia išspręst situaciją su vyresnėliu, mat jis tai įvertins kaip meilės ir svarbos ženklą.

Įtraukime pirmagimį į mažylio priežiūrą

Nepamirškite daug kartų per dieną ir priglausti vyresnėlį, ir pašnibždėti jam į ausį, kaip jį mylite, koks jis jums svarbus. Vis pamaloninkite vaiką, nes dažnai buityje mes tą užmirštame.

Taip pat būtinai įtraukime vyresnėlį į mažylio priežiūrą. Ypač jei vyresnėlis, kaip Domas to labai nori pats. Idealu, jei pasiskirstant pareigas išvengtume žodžių "ne, tu negali, tau negalima".

Žodelytį NE psichologė siūlo keisti alternatyva, pvz. dabar tą ar aną darbelį turi padaryti mamytė, o tu galėsi padaryti štai šitą darbelį, gerai. Tokiu būdu švelniai vaiką nukreipsime kita linkme.

Svarbiausia, kokių žodžių mūsų kalboje bus daugiau, juk ir žodis "ne" ne toks jau ir baisus, jei daug dažniau girdi taip! Tu šaunuolis! Taip, tau puikiai pavyksta! Taip ir dar kartą taip.