Kaip nebijoti vairuoti?

Kaip nebijoti vairuoti?

26. Mar 2012, 11:00

Kaip sąmoningas kvėpavimas gali padėti vairuoti?

 

"Mamyčių klubas" gavo jaunos mamos laišką apie baimę vairuoti. Štai jo ištrauka:

 

"Mamytės, gal kažkas iš jūsų dabar laikot vairavimo teises? Gal galit pasidalinti įspūdžiais, patarimais ir t.t. Aš labai noriu laikyti vairavimo teises, bet deja baimė vairuoti kol kas nugali".

 

Konsultuoja Neurolingvistinio programavimo konsulantė (NLP) Linga Švanienė:

 

Sveika, girdžiu, kad nori išmokti vairuoti automobilį. Iš tiesų, galimybė savarankiškai vairuoti labai pelengvina gyvenimą, suteikia daugiau laisvės, nereikia prašyti vairuojančių artimųjų pagalbos, o be to ir pats važinėjimasis automobiliu yra malonus. 

 

Beliktų tave tik palaikyti ir paskatinti, kuo greičiau užsirašyti į vairavimo kursus.  Tačiau kartu matau, kad tau tai padaryti nelengva, nes trukdo baimė.  Rašai, kad bijai vairuoti.  Gal jau esi bandžiusi, ir tau kažkas nepavyko. O gal nejauku patekti į situaciją, kurioje bus tiek daug nežinomųjų – svetimas automobilis, nepažįstamas instruktorius, nauja aplinka, kurioje reikės tau kažką daryti, ko nemoki. Tad visai natūralu,kad jauti baimę. 

 

Tu būsi saugi


Pasižiūrėkim į šią situaciją nuodugniau.  Ką galima padaryti, kad naujoje aplinkoje būtų kaip įmanoma mažiau tave baiminančių faktorių.  Vairavimo mokyklos turi specialiai paruoštus automobilius, kuriuos sustabdyti gali ne tik mokinys, bet ir instruktorius.  Taip yra dėl tavo pačios saugumo.  Be to pirmomis savaitėmis paprastai mokomasi važiuoti specialioje aikštelėje, kurioje vėlgi tu būsi saugi. 

 

Instruktoriai  - ne baudžiantys dievai, o žmonės


Tiesa, ne visi instruktoriai  sugeba tinkamai suprasti  naujoko jausmus. Deja, pasitaiko ir grubių, pakeliančių balsą mokytojų.  Tačiau tu visada  gali pakeisti  instruktorių, jei  šis  su tavimi elgiasi nepakankamai kultūringai.  Rekomenduoju tai padaryti kaip įmanoma greičiau – kuo ramesnė jausies už vairo, tuo sėkmigiau ir greičiau įgysi reikiamus vairavimo įgūdžius. Žinok, kad ne tik tau reikalingas instruktorius, bet ir tu jam esi reikalinga, nes jis gauna atlyginimą už klientų mokymą. 

 

Dar niekas negimė, mokėdamas vairuoti. Ir tu išmoksi, kaip kadaise išmokai vaikščioti, rašyti, skaityti, naudotis kompiuteriu, prižiūrėti savo vaikutį ir daugelį kitų dalykų. 

 

Ramus kvėpavimas tirpdo baimę


Suprantu, kad net ir viską nuodugniai apgalvojus, baimė gali išlikti.  Jau seniai pastebėta, kad nerimas  įtakoja kvėpavimo pobūdį.  Atkreipk dėmesį , koks darosi  tavo kvėpavimas, kai ko nors baiminiesi.  Gal sulaikai oro įkvėpimą? Gal jauti, kaip kažkas užstringa gerklėje ar krūtinėje?  Visa tai galima pakeisti, nes ne tik baimė įtakoja kvėpavimą, bet ir kvėpavimo pobūdžio kitimas, keičia jausmus.  Kai negali atsikratyti baimės, gali pakeisti kvėpavimo būdą.

 

Stebėk savo kvėpavimą


Lėtai iškvėpk visą plaučiuose esantį orą.  Pakartok tai keturis ar penkis kartus. Paskui ramiai įkvėpk, pajusdama į tave įeinantį orą nosyje, gerklėje, krūtinėje, galvoje. Pabandyk per burną ramiai iškvėpti  orą į savo delnus. Pajausk delnais judančio oro srovę. Atkreipk dėmesį, kaip kvėpavimo metu elgiasi tavo kūnas.  Ar išsiplečia-susitraukia krūtinės ląsta?

 

Ar išsipučia pilvas? Ar jauti, kaip įkvepiant oras pasiekia apatinius šonkaulius ir diafragmą? Ar laisvai oras praeina per nosį?  O kaip veidas ir kaklas?  Ar raumenys įsitempę?  Sulaikyk savo dėmesį ties sritimis, kuriose jauti įtampą.  Pagalvok, kaip jas galėtum atpalaiduoti.  Pabandyk atpalaiduoti.

 

Na, kaip? Dabar jautiesi  ramiau?  Žinoma!  Daryk šį pratimą visada, kai užeis nerimas.  Jei šiomis priemonėmis  nepavyktų susitvarkyti su savo jausmais, tu gali kreiptis į specialistą-psichologą, kuris padėtų tau individualiai. Pakeisti baimę ir nerimą pozityviais jausmais nevisada būna lengva, tačiau didžia dalimi tai pavyksta.

 

Na, o šiek tiek baimės juk reikia ir pasilikti. Kai išsilaikysi teises, konstruktyvi  baimė neleis tau lėkti automobiliu tarytum pametus galvą. Tu saugiai vairuosi ir būsi puiki vairuotoja!

 

Linga Švanienė
NLP konsultantė
Mob.tel.8-679 66811
El.p. neurokodas@gmail.com
http://neurokodas.weebly.com

 

 

 

 

04. May 2012, 15:22

sveikos mamytes pas mane tai pat yra tokia problema ,kad bijau sest uz vairo,as jau teorija issi( o taip noriu vairuoti ir mano vyras labai nori ,kadas vairuosciau,bet nezinau kaip nugaleti baime .Kai lankiau vairavimo egzamina lyg ir viskas puikiai sekesi ,bet kiekviena diena einant i vairavimo pamokas vis ta pati baime sest uz vairo,nezinau kaip nugaleti

26. Mar 2012, 19:00

Praejusia savaite issilaikiau vairavimo egzamina 😀 Ilga laika atideliojau mokymasi, nes taip pat savotiskai bijojau. O ko, nezinau 😃 Susirask gera instruktoriu ir pirmyn 😉 Nesitikejau, bet mokytis man patiko. Mokantis visa atsakomybe tenka instruktoriui, todel ir visa baime dingo tik atsisedus 😀 Sekmes ir tau 😀

26. Mar 2012, 18:27

visiskai pritariu 😀 o baime man taip pat po gimdymo buvo,bet greit viskas susitvarke 😀

26. Mar 2012, 16:07

pradzioj ir as labai bijojau, paskui jau visai nebijojau, nors i didesnius miestus iki siol nevazineju, bijau visgi bet va labai padidejo baime vairuoti, kai gime vaikas, kai as j ivezu tai ziauriai baisu kazkodel

26. Mar 2012, 15:03

As atsimenu kai pirma karta i miesta viena pati isvaziavau tik issilaikiusi teises. Is tos baimes net koja ant gazo pedalo drebejo 😀 Bet veliau ta baime dingo, nes kiekviena diena i darba su masina vazinejau. Patarimas toks - kuo dazniau vairuosi, tuo greiciau ta baime dings 😉

26. Mar 2012, 14:13

O as negaleciau gyvent be masinos 😃 neisivaizduoju ko ten bijot, tad mamytes drasiau!

26. Mar 2012, 13:58

as ir bijau vairuot plius neturiu geros reakcijos ☹