Kaip padėti 5 mėnesių kūdikiui pačiam užmigti: gydytojos komentaras

Kaip padėti 5 mėnesių kūdikiui pačiam užmigti: gydytojos komentaras

12. Nov 2014, 08:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš mamos laiško redakcijai (jei ir tu turi klausimų vaikų ligų gydytojui, rašyk: redakcija@mamyciuklubas.lt):

Rašau ieškodama komentaro iš šalies...Auginu penkių mėnesių dukrytę. Pagrindinis klausimas, kuris mane neramina, yra jos miegas. Net ne miegas, o tai kaip ji užmiega. Nuo gimimo įpratinau ją užmigti maitindama. Pačiai kol kas nepavysta užmigti. Kai guliu, šalia dainuoju lopšinę, glostinėju, o ji tik dar labiau įsiaudrina ir pradeda verkti.

Nežinau, kaip jai reikia padėti, kad užmigtų pati.. Dar ir naktim pradėjo blogai miegoti. Atrodo, jau užmiega nakties miego, paguldau į jos lovelę, tačiau po valandos, po dviejų ji vėl pabunda. Truputį pasiurbia pienuko ir vėl miega. Po poros valandų vėl prabunda.. Jos prabudinėjimai kas dvi valandas naktį tęsiasi jau apie pusantro mėnesio. Tiesą pasakius, esu pervargusi, bandau ir dieną su ja snūstelti, bet ne visada pavyksta. Prieš dažną naktinį pabudinėjimą ji išmiegodavo po 6-7 valandas. O po to kažkas pasidarė.

Pradžioje viską suverčiau trečio mėnėsio augimo šuoliui, bet dabar kaip ir pasibaigęs jis turėtų būti. Pienuko irgi, atrodo, turiu pakankamai. Pakeičiam nemažai sauskelnių, o ir svoris auga. Kadangi ji užmiega tik valgydama, bijau, kad kai ateis laikas ir aš nebemaitinsiu jos, ji nebemokės kitaip užmigti. Turim miego ritualą, kurį kartojam kiekvieną vakarą.

Prašau Jūsų pagalbos, kaip galėčiau padėti savo dukrytei, o tuo pačiu ir sau. Kaip ją išmokyti padėti užmigti jai pačiai? Kaip susireguliuoti nakties miegą? Skaičiau, kad kas dvi valandas keičiasi miego ritmai, tai gal ji nemoka pereiti iš vieno miego ritmo į kitą, bet atrodo naktį nevirkdysi, jei prabudinėja kas dvi valandas. Žinau, kad ji dar mažutė, gal net po kokio mėnesio vėl bus kitoks jos miego režimas, bet jei ne? Tiesą sakant, esu pasimetusi. Noriu visko, ko geriausio savo dukrytei, bet nežinau ar viską darau gerai.

Konsultuoja "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja terapeutė Neringa Sakalauskė: 

Sunku ką konkrečiai patarti, kad tikrai pagelbėtų miegučiui ir užmigimui, nes kiekvienas kūdikis yra savaip kitoks ir užmiega kitaip. Visada reiktų atmesti visas priežastis, dėl ko galėtų būti sudirgęs vaikas. Jas atmetus, padėti tam tikrais metodais užmigti.

Yra siūlomi 2 esminiai būdai užmigimui - greitasis ir lėtasis.

Greituoju būdu siūloma tiesiog padėti vaiką į lovytę ir leisti jam užmigti pačiam, nesvarbu -  jis verks ar ne.

Lėtuoju būdu siūloma padėti vaikui užmigti vaiką žindant, ką ir Jūs darote, tačiau dar neužmigus švelniai pašalinti krūtį iš burnytės ir toliau niuniuoti, paglostyti nugarytę,siekiant, jog kūdikis užmigtų nebe su krūtimi burnytėje. Jeigu nakties metu vaikas pradeda busti, nesiūlykite iškart krūties, palaukite, galbūt pats užmigs, tiesiog paniuniavus, paglosčius nugarytę. Šis metodas reikauja daug kantrybės, bet tikriausiai ir dėl to vadinamas lėtuoju.

Jūsų atveju, tikriausiai vaikučiui lopšinės niūniavimas trukdo užmigti, niūniuokite ypatingai tyliai, o mamos kontaktas ir kūno šiluma yra svarbiausias dalykas mažylei.

Iš dalies mamos pieno kvapas irgi trukdo mažyliai užmigti. Kita, mano nuomone, puiki priemonė, pagelbėjant užmigti – migdukas. Migduką galite nusipirkti ar pasidaryti pati.

Nusuraminkite, mama, vaikas tikrai išmoks pats užimgti.

Sėkmės.

 

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola
pypse pypse 12. Nov 2014, 14:59

bet kokio kito būdo nėra.... gali tėtis nešioti, sūpuoti, bet vaikas tikrai verks ir nebus lengva. Kol išmoks vaikas kitaip. mano pirmas vaikas išmoko užmigti pats tik baigus maitinti, apie 2metus, savaitę per mano ir vaiko ašaras migdė, nešiojo, sūpavo dvi savaites.

Mažylis dabar per naktį keliasi gal ir dešimt kartų. Ko gero pasitikrinti ar mama yra šalia. Manęs nevargina tie pasitikrinimai, man atrodo daug sunkiau būtų keltis 5 ryto į darbą kai keliasi tėtis, nei man atsibusti pora valandų vėliau, bet visą naktį reguliariai padėt vėl ir vėl užmigti mažyliui. Tiesa aš neniūniuoju nieko, o duodu to ko labiausiai nori, pienuliuko

12. Nov 2014, 14:41

Patarimas kažkoks nekonkretus - palaukit, išmoks...o ką daryt jei reikia , kad jau dabar pradėtų mokintis - vėliau jau bus susiformavęs netinkamas(nepriimtinas, varginantis )būdas.Aš suprantu šią mamą 100 %nes pati keliuosi per naktį 6-8kartus, tai jau varo į neviltį...pavargsti taip, kad žalia akyse.Nepadeda jokie nugarytės glostymai, niūniavimai.Gauna krūtį tik tada užmiega ..

motinysteveza motinysteveza 12. Nov 2014, 09:36

1. nesuprantu, iš kur toks mamų požiūris, kad kūdikiai turi patys savarankiškai užmigti? kuo blogai kūdikiui užmigti žindant? kodėl privalo kūdikiai išmiegoti visą naktį? jeigu viena dažniausių jų prabudinėjamų priežasčių - dantys? o jei jie dar pajunta, kad mama juos atstumia, tai jie prabudinės iki 3 metų....

2. kaip kvalifikuota gydytoja gali siūlyti "greitąjį užmigimo" būdą? nesvarbu kūdikis verks, ar neverks (aišku, kad verks). visai neseniai jau vien čia MK buvo psichologės komentaras, kad tai žalinga vaiko psichikai. esu tikra, rėmėsi moksliniais tyrimais taip kalbėdama. o kur dar mamos nuojauta, kad palikti kūdkį vieną verkti negerai?
nesistebiu, kad pas vaikus būna daug ožių, ligų ir dar kažko jiems paaugus...

pasisakiau... 😀