Kaip padėti vyrui “susidraugauti” su kūdikiu?

Kaip padėti vyrui “susidraugauti” su kūdikiu?

19. Aug 2015, 08:43 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip padėti vyrui “susidraugauti” su mažutėliu kūdikiu, kuriam pirmais gyvenimo mėnesiais labiausiai reikia mamos artumo, kad tėtis nesijaustų nuošalyje? Neurolingvistinės psichoterapijos konsultantės Lingos Švanienės komentaras.

Iš mamos laiško:

"Turim beveik 7 mėnesių pirmagimę, kuri, kaip ir visi kūdikėliai, daugiausia prisirišusi prie mamos. Tėtis skiria tikrai daug dėmesio: pervysto, duoda košyčių, maudo, o savaitgaliai išvis yra jų laikas. Bet štai norėjau apsitvarkyt ir truputį Verksniukę mažylę padaviau pažiūrėt tėčiui. Kol ji manęs nematė, verkė iki negalėjimo, kai pamato - nurimsta.

Tada tėtis nusprendė „pamokyt“ vaiką pabūti be mamos. Išvedė į kambarį, kad ji manęs nematytų, ji užsiverkė. Tada išvis paguldė ant lovos, kad išsiverktų. Kol baigiau siurbliuoti, girdžiu, vaiką jau isterija apėmus. Paėmiau ir iškart nurimo. Tėtis nueidamas net ašarą nusibraukė. Jam buvo skaudu. Bet likusį vakarą visai nenorėjo jos imt ant rankų ar pabučiuot. Bandžiau visaip kalbėt, bet jis, matau, jaučiasi atstumtas. Prieš miegą pasakė, kad jei dukrytei reik tik mamos, jis jos ir neglaus, nes ji vis tiek jį priima kaip svetimą.

Nebežinau, kaip jam išaiškint, kad mažam vaikučiui būtent ir reik tos meilės, kad jis jaustųsi ramiai. Gal kas buvo panašioj situacijoj, gal kas turit psichologinių žinių ar skaitėt kokį straipsnį? Visą naktį mąsčiau, kaip vyrui dar ką pasakyt, kad nesijaustų atstumtas..."

Konsultuoja Neurolingvistinės psichoterapijos konsultantė Linga Švanienė:

Džiugu skaityti tavo laiškutį, kuriame aprašai, kaip tėtis rūpinasi mažyle, aktyviai dalyvauja jos auginime ir siekia kuo greičiau suformuoti artimą ryšį su savo dukryte. Suprantu, kai nepavykus pasiekti norimų rezultatų santykiuose su vaikučiu,  tėvelis gali pajusti apmaudą, nusiminimą ar net pyktį.

Įsivaizduoju, kad ir tau skaudu, kai tarpusavyje "nesutaria" du artimiausi ir mylimiausi tau žmonės.  Rašai, kad stengiesi įtikinti vyrą, jog jis yra reikalingas ne tik tau, bet ir dukrytei.  Matau, kad tau norisi, jog vyras jaustųsi pilnaverčiu šeimos nariu.

Natūralus vaiko vystymasis

Atsakymas yra ir jis labai paprastas: toks natūralus vaiko vystymasis.  Iki pusantrų metų vaikutis jaučiasi esąs mamos dalimi, nesupranta, kad jis ir mama yra atskiri žmonės.  Tad, viskas tvarkoje, kai, iš akiračio prapuolus mamai, mergytė jaučia nerimą ir verkia.

Šiuo laikotarpiu formuojasi vaiko ir pasaulio santykis.  Jei viskas tvarkoje, žmogutis "supranta", kad pasaulis yra vieta, kur gyventi saugu ir jauku.   Kai kūdikis jaučiasi nesaugus, formuojasi įsitikinimas, kad dėl išgyvenimo reikia įnirtingai kovoti.

Kad pasaulis būtų jauki vieta

Kadangi vaikutis dar nemoka mąstyti, patyrimai "čia yra jauku" ar "čia yra nesaugu" fiksuojasi nesąmoningojoje dalyje įsitikinimų pavidalu ir praktiškai išlieka visą gyvenimą. Tokiu būdu vieni žmonės mėgaujasi gyvenimu, o kiti laukia pavojų, nelaimių netgi tada, kai viskas yra gerai. Jei norite, kad dukrytė būtų besidžiaugiančių gyvenimu tarpe,  iki pusantrų metų jos "auklėti" tikrai nevertėtų.

Kada tėčiui aktyviai įsijungti į vaiko auklėjimą

Kitas reikalas bus, kai dukrytei sukaks pusantrų metukų.  Šiuo metu  ir iki ketverių metukų žmoguje formuojasi  jo kaip gyvenimo šeimininko pozicija.  Tėvelio vaidmuo tampa neįkainojamu.  Vaikui yra būtina patikėti savo jėgomis, pajusti savo valios pasireiškimą, ir dabar kaip tik tėvelio dalyvavimas mažylio gyvenime tampa labai svarbiu.  Mamos linkusios globoti, viską daryti pačios, kai tuo tarpu vyrai ramiau priima vaiko pastangas naujiems veiksmams, atlaidžiai reaguoja į mažylių valios pasireiškimus ir kartu apsaugo juos nuo rimtų pavojų.

Svarbu suprasti

Paaiškink savo vyrui apie pirmuosius vaiko gyvenimo etapus ir tai, kas mažylei šiandien yra svarbu.  Žinodamas, kad dukrytė vystosi normaliai, jis supras specifinę jos elgesio išraišką ir ramiai lauks to laikotarpio, kai galės aktyviai sudalyvauti savo vaikučio gyvenime, suteikdamas jai būtent tai, ko jai labiausiai tuo metu reikės - pasitikėjimą savimi.

O šiuo metu, jei mamytė nori pasitvarkyti ir mažylę perduoda tėveliui, tegu jis sudaro sąlygas dukrytei matyti mamą.  Taip visi bus patenkinti ir laimingi. 

 Sėkmės!