Kaip sukurti saugią aplinką 9 mėnesių mažyliui

Kaip sukurti saugią aplinką 9 mėnesių mažyliui

13. Oct 2012, 07:00

Pagrindinė taisyklė, kurios būtina laikytis, kai jūsų kūdikiui sukanka devyni mėnesiai – nenuleisti nuo jo akių nė sekundei!

 

Pataria Vilniaus miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Ala Cholopova.

 

Devynių mėnesių mažylis yra dar judresnis, jis aktyviai tyrinėja pasaulį. Tai sveika, normalu ir skatintina, tačiau būina užtikrinti jam saugią aplinką. Nesitikėkite, kad kūdikį rasite ten, kur palikote. Tai metas, kai reikia išplėsti saugios teritorijos ribas.

 

Tai, ką būtina žinoti:

 

-Pasirūpinkite, kad kūdikis negalėtų pasiekti užuolaidų ir žaliuzių virvutės. Užuolaidas pakelkite, o žaliuzių virvutę sutrumpinkite.

 

-Dabar jau kūdikį viskas domina. Kad mažyliui būtų saugiau, o jums – ramiau, pakeiskite namų interjerą. Iš vaikučio tyrinėjimo aplinkos patraukite knygas, augalus ir kitas interjero detales. Tai daug geresnis sprendimas, nei nuolat šaukti „Negalima!“

 

-Įpraskite po valgio pastumti puodelius, indus ir stalo įrankius toliau nuo stalo krašto.

 

-Visi kibirai, dubenėliai, kita tara turi būti lakoma tuščia.

 

-Uždenkite visus elektros lizdus ir aštrius baldo kampus.

 

-Ant žemiau esančių lentynų įtaisykite apsauginius užraktus.

 

-Valymo priemones padėkite kur nors aukštai, kad mažylis niekaip jų nepasiektų – jos labai pavojingos.

 

-Ant grindų nepalikite graužikams ir kitiems kenkėjams skirtų spąstų ir nuodų, priemonių vabzdžiams atbaidyti.

 

-Šio amžiaus vaikus galima nešioti specialiose kuprinėse, tačiau nepamirškite akylai stebėti aplinkos. Jūsų kūdikio rankutes vilioja daugybė daiktų.

 

Info:

 

Vilniaus miesto visuomenės sveikatos biuras organizuoja nemokamus mokymus-praktinius užsiėmimus besilaukiančioms kūdikio moterims. Kartu su paskaitomis apie vaikų infekcinius susirgimus ir skiepų kalendorių bus vykdomi ir seminarai-mokymai moterų pogimdyminių psichologinių problemų klausimais, ir  paskaitos „Saugios kūdikių ir vaikų aplinkos kūrimas".

 

Paskaitos yra nemokamos, finansuojamos LR sveikatos apsaugos ministerijos. Šiais metais paskaitos vyks iki gruodžio mėn. pabaigos.

 

Paskaitos vyksta kiekvieną trečiadienį nuo 15.00 iki 18.00 val. spalio - gruodžio mėn. Vilniaus rajono centrinėje poliklinikoje, Laisvės pr. 79, 305 kab. Registruotis į paskaitas galima el. paštu : renginiai@vvsb.lt arba tel. 8 5 271 1244, mob. tel. 8 655 32820.

 

Spalio mėnesio paskaitų grafikas :

 

Spalio 17 d. 15.00 - 18.00 val. Psichologo paskaita - konsultacija  ,,Pogimdyvinės depresijos. Ligos simptomai, priežastys, gydymas."

Spalio 24 d. 15.00 - 16.30 val. ,,Saugios kūdikių ir vaikų aplinkos kūrimas. Nelaimingi atsitikimai buityje. Pirmoji pagalba nudegimų, užspringimų atvejais."

Spalio 24 d. 16.30 - 18.00 val. Vaikų infekciniai susirgimai, skiepų kalendorius.

Spalio 31 d. 15.00 - 18.00 val. Psichologo paskaita – konsultacija ,,Pogimdyvinės depresijos. Ligos simptomai, priežastys, gydymas.“