Kaip sukurti saugią aplinką mažyliui: naujagimystė

Kaip sukurti saugią aplinką mažyliui: naujagimystė

05. Oct 2012, 08:00

Mama ir tėtis trokšta apsaugoti savo mažylį. Bendrieji vaikučių apsaugos principai išleika panašūs visą laiką, tačiau reikia atsižvelgti ir į kūdikio raidos etapus. Vaikučiui išmokus ką nors nauja, reikės iš naujo įvertinti jo aplinką, kad naujuosius įgūdžius jis galėtų lavinti saugiai.


Nauji pavojai kyla vaikučiui sulaukus tam tikro mažiaus, todėl šiame straipsnių cikle patarsime, kaip geriausia jų išvengti ir sukurti saugią aplinką.


Mamyčių klubui pasakoja Vilniaus miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Ala Cholopova.

 

NAUJAGIMIS

 

Naujagimiai eikvoja energiją valgydami, augdami ir tyrinėdamai supantį pasaulį. Jie negali daug judėti patys, juos reikia nuolat prižiūrėti, laikyti ant rankų.

 

Taigi:

 

-Pasirūpinkite, kad kūdikis nagučiais nenusidraskytų veidelio. Nagučius kirpkite specialiu kūdikių nagų kirptuku arba žirklutėmis, skirtomis kūdikių nagams kirpti.

 

-Naujagimis nepajėgia pats išlaikyti galvytės, todėl visuomet prilaikykite jo galvą ir kaklą,

 

-Naudokite tik tokią vaikučio lovytę ir nešiojamą krepšį, kurie atitinka visus saugumo reikalavimus,

 

-Kambaryje, kuriame miega kūdikis, turi būti palaikoma 18-22 laipsnių temperatūra. Naujagimis neturėtų perkaisti.

 

-Optimaliausia vandens temperatūra vaikučiui maudyti yra 37 laipsniai šilumos.

 

-Automobilyje kūdikį visuomet vežkite specialiai jam skirtoje kėdutėje.

 

-Kai ant rankų laikote naujagimį, niekada neimkite į rankas puodelio ar kito indo su karštu skysčiu.

 

1 MĖNESIO KŪDIKIS

 

Pasirūpinkite, kad mažylio aplinkoje nebūtų daiktų, prietaisų ar įrankių, keliančių pavojų. Kai kūdikis yra vieno mėnesio amžiaus, nelaimingų atsitikimų dažniausiai nutinka todėl, kad tėveliai būna labai pavargę. Patartina visiems šeimos nariams pasiskirstyti ruošos darbus ir tausoti vieniems kitus, kad nepervargtume.

 

-Naudokite tik tokią vaikišką lovytę, kuri atitinka visus saugumo reikalavimus. Vaikučio lovytės kraštai turi būti ne žemesni nei 60 cm, o tarpai tarp grotelių ne siauresni nei 2-6 cm.

 

-Lovytėje turi būti apsauginės pagalvėlės.

 

-Kūdikį visuomet migdykite paguldytą ant nugaros, jo pėdutės turi būti prie lovytės krašto, o antklodė ne aukščiau krūtinės. Taip paguldytas kūdikis nenusitrauks antklodės, nepalįs po ja ir neperkais.

 

-Prieš keisdami sauskelnes, visas priemones, kurių gali prireikti, pasidėkite šalia, kad keičiant nereikėtų atitraukti nuo kūdikio rankų.

 

-Kūdikio niekada nepurtykite. Jei esate sunerimę ar suirzę, tegul ka nors kitas prižiūri kūdikį, kol nusiraminsite.

 

-Kai kūdikis valgo ar geria, visuomet laikykite buteliuką ranka. Niekada nepalikite kūdikio valgyti atrėmę buteliuką.

 

Laukite tęsinio...