Kaip suprasti, ar kūdikis alergiškas pieno mišinukui?

Kaip suprasti, ar kūdikis alergiškas pieno mišinukui?

20. Oct 2012, 08:00

 

Kaip suprasti, ar kūdikis alergiškas pieno mišinukui? Ar prieš tai daromi kokie nors tyrimai, ar tiesiog reikia bandyti siūlyti mažiukui ir tik po to pasimatys bėrimas?

 

Ar būna tik bėrimas, ar kiti alergijos požymiai gali išryškėti?

 

Į visus jūsų klausimus atsako Friso produktų atstovė Pabaltijo šalims, gydytoja pediatrė Irena Putnina:

 

Vartojant mišinį, turi neberti. Bėrimai dažniausiai išryškėja per 2 savaites, būna, kad per pirmus mėnesius. Jei vartojant pieno mišinį kelis mėnesius neberia, tai tikėtina, kad nebers, kūdikis nėra alergiškas KP baltymams.

 

Alergija kartais pasireiškia ne vien bėrimu, bet ir dideliu neramumu, klykimu, diegliais, atpylimais, viduriavimu, kartais su kraujo gyslelėmis. Vis tik dažniausiai žarnyno sutrikimai būna kartu su pabėrimais. Alergologiniai tyrimai pirmų mėnesių kūdikiams daromi retai, jie būna netikslūs, visko neparodo, tad juos rekomenduoja nuo 4-6 mėn., jei nėra aiški alergijos priežastis.

 

Dažniausias alergijos kaltininkas - karvės pieno baltymas. Jei kūdikis žindomas, o mama vartoja daug karvės pieno produktų, gali berti, nes baltymų perteklius eina ir į mamos pieną.

 

Reikia 2 sav. nutraukti karvės pieno produktų vartojimą, gerti kalcio papildus po 800-1000 mg ir žiūrėti, ar bėrimai nyksta. Kartais alergologai žindyvei pataria tuo metu 2 sav. nevartoti kiaušinių, kviečių ar kitų produktų.

 

Jei kūdikis maitinamas pieno mišiniu ir yra beriamas, pieno mišinį būtina pakeisti į specialų, labai hidrolizuotų išrūgų baltymų ar labai hidrolizuotų kazeino baltymų mišinį. Labai hidrolizuotų kazeino baltymų mišiniai vartojami, esant labai sunkioms alergijos formoms.

 

Minėti mišiniai vartojami dietinei alergijos korekcijai, gydytojas gali skirti ir kitokį, papildomą alergijos gydymą. Jei mišinys tinka, po 2 savaičių bėrimai turėtų išnykti, oda tampa švari (HA ženklo pieno mišiniai jau atsiradus bėrimams, t.y pasireiškus alergijai, neskiriami, nes jie tik iš dakies hidrolizuoti, bėrimai gali kiek sumažėti, bet neišnykti).

 

Specialius mišinius alergijos gydymui turi rekomenduoti gydytojas alergologas arba pediatras, šeimos gydytojas.