Kaip suprasti, kad mažylis gali žengti pirmuosius žingsnelius?

Kaip suprasti, kad mažylis gali žengti pirmuosius žingsnelius?

30. Jun 2015, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip suprasti, kad mano mažylis jau gali žengti pirmuosius žingsnelius? Kokie požymiai tai rodo? Dažnai tėvai baiminasi, kad vaikutis nugrius ir užsigaus - tada išsigąs ir nebenorės eiti. Ar tėvai turėtų laisvai leisti vaikščioti mažyliui?

Atsako sveikatos centro "Gemma" kineziterapeutė Vitorija Brusokaitė.

Kai vaikutis yra pasiruošęs žengti pirmuosius žingsnelius, dažniausiai, pastačius jį ant kojyčių, gali nesunkiai išstovėti, taip pat jis stojasi prie baldų ir bando dėlioti kojytes, taip rodydamas iniciatyvą ir norą mokytis žengti savo pirmuosius žingsnius.

Tėveliams nereikėtų labai baimintis, jog vaikutis nugriuvęs išsigąs ir tada nebebandys vėl eiti. Labai svarbu, vaikučiui nugriuvus, patiems tėvams sureaguoti ramiai ir drąsinamai pasakyti mažyliui, jog tai nieko baisaus ir viskas gerai. Tada vaikas į nugriuvimą visai kitaip sureaguos.

Kartais būna, jog mažieji pamėgina porą kartų žengti, o po to krenta ant žemės ir toliau sau ropinėja, nes mat nusprendžia, jog dar gerai ir senasis judėjimo būdas ;). Siūlyčiau tėveliams to neišsigąsti ir leisti vaikučiui pabandyti padaryti tai vėliau, kai jis pats nuspręs atsistoti ir eiti.

Jei mažylis pats eina aplink baldus ir bando eiti įsikibęs į rankas, tai labai šaunu, tad nereikėtų vaiko slopinti bei neleisti lavinti išmokto gebėjimo - jis tokiu savo elgesiu tik dar labiau sustiprins šį sugebėjimą.

Jei turite klausimų apie vaikučio vystymąsi (ropojimą, šliaužimą, sėdėjimą, pirmuosius žingsnelius ir pan.), rašykite el.paštu: redakcija@mamyciuklubas.lt arba šioje anketoje

20150612113934-90792.jpg

Ekspertai