Kaip susidoroti su 3 metų krize?

Kaip susidoroti su 3 metų krize?

30. Nov 2016, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kas yra būdinga taip vadinamajai trejų metų krizei, ir ką turi žinoti tėvai? Konsultuoja Rasa Paulionienė, “Šilagėlės Žvėryne” ikimokyklinio ugdymo pedagogė, www.silagelesdarzeliai.lt

„Aš pats!“

Yra toks amžiaus tarpsnis, kai vaikas jau gana gerai kalba ir nori viską daryti savarankiškai. Nori pažinti pasaulį, pabandyti padaryti kažką pats, be suaugusiųjų pagalbos. Kartais tėvai, matydami, kad vaikui sunkiau sekasi, padaro meškos paslaugą, norėdami jam padėti ar viską padaryti už jį patį.

Tokiu atveju vaikas gali nustoti stengtis. Jei matome, kad besiaudamas batukus, vaikas net pukši, kaip stengiasi, reikia turėti kantrybės ir laiko palaukti, kol jis tai padarys pats. Matydamas, kad nesusitvarko, vaikas pats pasakys: „Mama, padėk“. Nereikia už vaikus daryti tai, ką jie gali patys. Po to matome vaikus, kurie nesistengia patys nieko daryti, žinodami, kad suaugęs žmogus tai padarys už jį.

„NE!“

Kitas dalykas, būdingas tokio amžiaus vaikams – priešgyniavimas, kai jie nuolat sako “Ne”. Taip vaikas tarsi įsivertina savo asmenybę, tarsi sako: “aš čia irgi esu svarbus, ir mano nuomonė turi būti galutinė”. Siūlau tėvams į tai žiūrėti ne kaip į krizę, o priimti su šypsena, linksmai.

Svarbu atminti, kad tai praeina, tiesiog dabar yra toks raidos etapas. Galima pasidžiaugti, kad ryškėja vaiko charakteris, jis turi savo nuomonę. Juk nenorite, kad vaikas visą laiką būtų pasyvus, toks, apie kurį sakoma “kur padėsi, ten rasi”. Manau, kad tai savaip žavus vaiko amžiaus tarpsnis.

Tėvų užduotis – būti kūrybiškiems ir išmintingiems

Pasitaiko, kad štai mama su vaiku ruošiasi eiti į lauką pasivaikščioti, o vaikas nesideda kepurės. “Ne” ir viskas. Tačiau mama žino, kad lauke ir lietus, ir šalta, ir vėjuota. Kaip elgtis? Tėvams linkiu išminties ir kūrybiškumo tokiais atvejais. Gal pasiūlykite kitą kepurę, kuri, galbūt, turėtų kažkokią įdomią detalę, ir sudomintų vaiką? Gal turite tokią, kuri vaikui primintų kažkokį herojų, jis norėtų būti į jį panašus, vyriškas, ir mielai užsidėtų ją. 

Galima surasti įvairių būdų, tereikia į kiekvieną situaciją pažvelgti kūrybiškai. Jokiu būdu ne traukti vaiko per prievartą: “Eisi, ir viskas”. Nes tada ir mamai, ir vaikui bus sugadinta nuotaika, pasivaikščiojimas lauke neteiks džiaugsmo. Siūlau tėvams į kiekvieną konfliktišką situaciją pažiūrėti išmintingai ir kūrybiškai.

Ar jautėte trejų metų krizę augindami savo vaikučius?

Raudonas balionėlis Raudonas balionėlis 01. Dec 2016, 08:09 Vytulka

Aš lygiai tą patį norėjau sakyt...1,10, o jau "aš" ir "ne" pilnu tempu 😃

floryte floryte 30. Nov 2016, 18:39

Taip, šis amžiaus tarpsnis kaip tik mūsų Augustei dabar. Jaučiasi, dar ir kaip. Mandrysčių ir užsispyrimo - į valias😀.

Dovileab Dovileab 30. Nov 2016, 16:16

Visi šie požymiai visai neseniai užklupo vienu metu mus, o dukrytei dar tik 2 m. ir 2 mėn. Kantrybė ir kūrybiškumas tikrai vienintelė išeitis, nes perkalbėti kitaip nepavyksta, o tas begalinis savarankiškumas kartais jau ir iš proto varo 😃

Vytulka Vytulka 30. Nov 2016, 13:53

Kartais man atrodo, kad pas mus krizė anksčiau prasidėjo, nors tik 1.10 m. 😃

ODISEJAaa ODISEJAaa 30. Nov 2016, 13:14

Jaučiasi ir dar kaip kaip😀