Kaip teisingai prižiūrėti pieninius dantukus: kelios taisyklės

29. Nov 2016, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pirmųjų dantukų priežiūros tėveliai dažniausiai nesureikšmina. Vargo daug, o prasmės mažai – juk vis tiek iškris, manoma. Ką sako specialistai?

Su mažyliu pas dantukų gydytoją skubame, deja, dažniausiai tik tuomet, kai jau kažkurį vieną iš jų rimtai skauda ir kitos išeities nėra.

Anot gydytojos odontologės Neringos Dirsienės, pirmasis vizitas pas gydytoją su vaikučiu turėtų būti tada, kai išdygsta pirmasis dantukas, o ne tada, kai ima skaudėti. Pirmasis vizitas, kaip pastebi specialistė, būna "ne pagal vadovėlį", juk vaikutis nesėdi ramiai kėdėje - dažniausiai su vaikučiu susipažįstama, paskaičiuojami dantukai, pamokoma tėvelius ir mažylį, kaip teisingai dantukus valyti.

Faustui pirmasis dantukas išdygo jau prieš gerus metus. Vienok, problemų su jais mažasis berniukas dar neturi visiškai jokių.

Faustas parodyti  dantukų nebuvo itin nusiteikęs, tačiau gydytojos įgudusios akys sugebėjo jų būklę įvertinti per  vos kelias sekundes...ir nors dabar berniuko mama gali ramiau atsipūsti – mat sūnaus dantukai šiuo metu visiškai sveiki. Tiesa, norint, kad jie tokie ir liktų – reikia pasistengti.

1) Taigi, pirmoji mažylių dantukų priežiūros taisyklė -  jau pirmąjį dantuką, o ir visus išdygusius vėliau valome su tikru šepetėliu.

2) Antroji taisyklė – dantų pastą įspaudžiame į šerelius, o ne ant jų.

Anot N.Dirsienės, jei paliksime pastos žirnelį ant šerelių viršaus, vaikas ją nurys. Kai valome, šereliais švelniai įmasažuojame kiekvieną dantuką, toks valymas nuvalo apnašas, o pasta gražiai susigeria į dantų vageles ir aplink jį.

Pastos žirnelis turėtų būti jūsų vaiko mažojo pirštelio nago dydžio. Auga vaikas - auga ir pastos žirnelis. 

Tačiau svarbu ne tik kuo valome dantukus, bet ir kaip.

Odontologė pataria kaskart keisti dantukų valymo kryptį, pvz. ryte pradėjote valyti iš dešinės į kairę, tada vakare valykite vaiko dantukus iš kairės į dešinę, kad pastos dantukai gautų tolygiai.

Ne paslaptis, jog tokio amžiaus mažyliai dantukų ne tik kad nenori rodyti, bet ir valytis taip pat dažnai nepageidauja. Tačiau kaip ir suaugusiems, vaikams tai daryti reiktų kiekvieną dieną du kartus – ryte ir vakare.