Kaip tinkamai vaikui duoti antibiotikų?

Kaip tinkamai vaikui duoti antibiotikų?

11. Aug 2016, 06:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Trumpai drūtai, ką reikia žinoti vartojant antibiotikus.

Gydo jau 100 metų

Antibiotikai medicinoje plačiai vartojami šiek tiek mažiau nei 100 metų. Kol jie nebuvo sukurti, nebuvo galima pagyti nuo daugelio  ligų, ir to pasekmė būdavo mirtys.

Paprastai tariant, antibiotikai yra vaistai, kurie neleidžia daugintis bakterijoms arba jas nužudo. Tačiau antibiotikai neveikia virusų, todėl duoti jų savo nuožiūra vaikui tik pradėjus kosėti ar snargliuoti yra klaida.

Antibiotikai vartojami taip, kaip paskyrė gydytojas

Net jei antibiotikai padėjo pasveikti kažkuriam šeimos nariui, ir jų dar liko, vaikui jų duoti negalima. Taip pat negalima mažinti ar didinti paskirtos antibiotikų dozės. Per didelė dozė gali sukelti nepageidaujamą poveikį, o per maža dozė gali neduoti rezultato. Šiuo atveju sukuriamos geros sąlygos bakterijoms tapti atsparioms.

Svarbu žinoti, kad negalima nutraukti gydymo anksčiau, nei paskirta gydytojo. Dažniausiai antibiotikų reikia gerti 5–7 dienas. Neišgydyta liga gali atsinaujinti, o jos eiga gali būti sunkesnė.

Nevartokite antibiotikų pasibaigus galiojimo laikui, nors  vaistai ir laikyti šaldytuve.

Antibiotikai sunaikina gerąsias žarnyno bakterijas

Antibiotikai kenkia ne tik ligų sukėlėjams, bet ir gerosioms mūsų organizme gyvenančioms bakterijoms, ypač žarnyno mikroflorai. Sutrikdyta žarnyno mikrofloros pusiausvyra – bene dažniausiai pasireiškiantis nepageidaujamas antibiotikų poveikis, ypač vaikams.

Kaip žinoma, mažylių žarnyne daugiausia bifidobakterijų ir laktobacilų, o jos itin jautrios antibiotikams. Šios bakterijos saugo organizmą nuo žarnyno ligas galinčių sukelti bakterijų, padeda virškinti, dalyvauja gaminant B grupės vitaminus. Gerosios žarnyno bakterijos padeda „bręsti“ mažylių imunitetui. 

Į pagalbą pilvukui

Sutrikus žarnyno mikroflorai, vaikas gali imti viduriuoti, jam pučia pilvą. Jei žindote kūdikį, šiuo metu jokiu būdu nenutraukite žindymo. Mamos pienas turi apsauginių savybių.

Vyresnieji vaikai gali valgyti „gyvų“ jogurtų, rūgpienio. Jei ir tai nepadeda, pasitarkite su gydytoju ar vaistininku dėl probiotikų vartojimo. Tai preparatai, kurių sudėtyje yra gerųjų bakterijų. Šių preparatų galima duoti ir kūdikiams.

Ar dažnai jūsų vaikui tenka gerti antibiotikus?