Kaip žinoti apie vitamino D3 perdozavimą?

Kaip žinoti apie vitamino D3 perdozavimą?

13. Jan 2016, 12:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Miglės laiško redakcijai:

Laba diena,

Mano sūneliui lygiai trys mėnesiai. Gimėme dideli 4716g ir 58 cm. Dabar esame 67cm ir 7600g. :) Būdami dviejų mėnesių apsilankėme pas daktarę profilaktiniam patikrinimui ir ji nustatė mums vitamino d trūkumą, nes pastebėjo drėgnas pėdutes ir truputėlį plinkantį pakaušį. Vietoj trijų vitamino d3 lašiukų, ji paskyrė penkis ir liepė gerti sąžiningai.

Taigi, visą mėnesį tik nubudę susilašindavome lašiukus. Bet labai greitai pastebėjau, kad mano vaikas tapo neramus, naktimis staiga per miegus nubunda ir suverkia, labai reaguoja į netikėtus garsus, tapo irzlus, pakaušiukas vis dar truputėlį nuplikęs, rankutės ir pėdutės drėgnos, o miego metu ir prieš užmigdamas mano kūdikėlis greitai sukioja galvytę tai į vieną, tai į kitą pusę.

Tiesa sakant, mano vaikas labai pasikeitė. Paskaičiusi straipsnius, įtariau vitamino D3 perdozavimą. Daktarei viską papasakojau ir ji padidino dozę nuo penkių lašų iki septynių! O kraujo tyrimą vitamino nustatymui daryti atsisakė. Esu sutrikusi, nežinau ar duoti tokią didelę dozę ar ją savavališkai sumažinti, norėčiau kuo skubesnio jūsų atsakymo. Dėkoju!

Konsultuoja "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė

Sveiki, mamyte,

Jūs tikriausiai suprantate, kad aš pagelbėti virtualiai Jums vargiai ar galėsiu, tačiau noriu, kad atkreiptumėte dėmesį į vaiko augimą. Jei kūdikis greitai auga, priauga nemažai svorio ir ūgio, tikėtina, kad ir vitamino D poreikis yra didesnis. Labai svarbu, kokį vitamino D preparatą vartojate - vandens ar aliejaus pagrindu.

Vitamino D trukumo ir perdozavimo simptomatika panaši, todėl kartais sunku tik iš simptomatikos spręsti. 

Labai būtų šaunu, kad su Jus prižiūrinčia gydytoja dar kartą pasitartumėte/ pasvarstytumėte apie vitamino D koncentracijos kiekio nustatymą.

Sėkmės.