Karvės pienas vaikui: nuo kada?

Karvės pienas vaikui: nuo kada?

18. Jan 2018, 09:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš mamos Marijos laiško redakcijai:

Labai reikalinga Jūsų nuomonė. Mums 1 m. 9 mėn. Geriam mišinuką, bet noriu jau pradėti duoti karvės pieną, tik nežinau - ar ji reikia virinti, ar skiesti, kokio riebumo rinktis (2,5 ar 3.2% pirktinis). Jokių košių su pienu nevalgo. Kiek reikėtų duoti pienuko vienam kartui, kad nebūtų reakcijos ir neišbertų. 

Konsultuoja "Tarandės šeimos klinikos" šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė.  

Karvės pienas (KP) veršiukui yra toks svarbus kaip kūdikiui mamytės pienelis (MP). Karvės pienas yra vertingas mūsų dietos komponentas, jame gausu baltymų, riebalų, mikroelementų ir vitaminų, tačiau šio produkto nerekomeduojama įvesti į mažylio dietą ankščiau nei sueina vieneri, nes:

Nors KP geležies (Fe) yra žymiai daugiau nei MP, tačiau pasisavina mažylio organizmas Fe tik 10%, tuo tarpu iš MP – 50%. Svarbu - jei nelieka galimybės maitinti MP, neduokite KP mažyliui, geriau maitinkite specialiais mišinukais (dėl Fe stokos anemijos/mažakraujystės). 

KP sudėtyje randama baltymų, tačiau iš jų svarbiausi – bovinas  ir kozeinas. Serumo baltymas bovinas siejamas su slaptu kraujavimu iš virškinamojo trakto (tirtos išmatos moklinių tyrimų metu). Bovino baltymas siejamas su I cukrinio diabeto išsivystimu, jis sukelia antikūnių gamybą prieš insuliną. Baltymas kazeinas, suteikiantis KP baltą spalvą, yra sunkiai virškinamas baltymas mažylių skrandukų, gali sukelti VT sutrikimų. 

Riebalai. KP ir MP gausu linoleinės rūgšies (MP>KP), kuri dalyvauja mūsų organizme daugumoje procesų.

KP yra cinko, Vit. C ir E, kalcio, fosforo, Kalio (K), natrio (Na), tačiau KP randama tris kartus daugiau K ir Na nei MP, keturis kartus kalcio ir net šešis kartus fosforo. Per didelis kiekis fosforo gali sąlygoti hipokalcemiją.

Nerekomenduojama kūdikiams duoti KP, tačiau 1-2  metų turi gerti riebų pieną/nenugriebtą, ne daugiau 2 puodukų per dieną. Riebus KP duodamas, nes riebalai reikalingi smegenų vystymosi procesams.  Nuo 2 metų vaikai gali gerti liesesnį KP, didinant puodelių skaičių. Papildomai KP virinti, skiesti nereikia. KP alergija vaikams yra gana reta, stebima ~ 10 %, tačiau vis labiau stebimas laktozės netoleravimas. 

Sėkmės pradedant gerti pienuką.