Kas gali sukelti pilvuko jautrumą ir skausmus?

Kas gali sukelti pilvuko jautrumą ir skausmus?

08. Nov 2012, 10:00

Iš Emos laiško MK redakcijai:

 

Sveiki, mano vaikui 7 mėn. Vakarais prasideda aimanavimai, o naktį klykimai. Einame mes miegoti 21.30 ir jau 23 val. laukiu, kada prasidės. Sakiau daktarei, o ji sako, kad viskas dėl dantukų, bet aš nemanau, kad tai yra tikroji priežastis.

 

Kas dvi dienas tuštinasi tamsiai žaliai, maitinu pati ir duodu dar daržovienes, sriubytės su veršienos gabaliukais. Bijau aš jam ką ir beduoti, nes naktį raitosi ir klykia. Geriame gerąsias bakterijas, turiu visus nuo pilvo pūtimo lašiukus, bet niekas nepadeda. Dieną viskas gerai, o naktį atrodo, kad ten viskas užsikimšę, vaikas suriečia kojytes, steni ir nieko...

 

Vėl eisiu pas daktarę ir prašysiu, kad padėtų, bet spėju, kad vėl bus tas pats atsakymas. DANTUKAI.

 

Konsultuoja Friso produktų atstovė Pabaltijo šalims, gydytoja pediatrė Irena Putnina:

 

Sveiki, Ema,

 

Nėra lengva patarti, nematant Jūsų vaikučio. Iš dieglių periodo jau išaugo. Jautrumą, skausmus iš tikro gali sukelti dygstantys dantukai, tokiais atvejais gali būti žalesni viduriai, polinkis viduriuoti, silpnesnis imunitetas, dažnesni susirgimai.

 

Kartais padeda homeopatinės žvakutės nakčiai kaip Viburcol. Beje, ar dantukai iš tikrųjų kalasi? Jei taip - tokia situacija gali varginti ne vieną mėnesį, būna ir iki metų, kol išauga.

 

Dirglumo priežasčių gali būti ir kitų, jas tiesiog reikia atmesti. Kartais nuo 6 mėn išryškėja bėdos susiję su nėštumo ir gimdymo ypatumais. Jei kūdikiui pasireiškia nervinės kilmės dirglumas, raumenų tonuso pakitimai, reikėtų vaikų neurologo konsultacijos ir galvos smegenų echoskopijos, jei ji nebuvo niekada daryta, svarbu atlikti, kol dar neužsidarė kūdikio momenėlis.

 

Beje, vakarais venkite su kūdikiu pernelyg aktyvių žaidimų, kai artimieji grįžta iš darbo, naujų įspūdžių, nors dar ne laikas, bet mažyliams kartais būna ir naktinės baimės, košmarai...

 

Gana dažnai neramumą sukelia žarnyno problemos, maitinimo ypatumai. Tamsiai žali viduriai gali būti nuo daržovių, gali būti ir tada, kai nepakankamai gaunama maisto, tada žarnyne daugiau kaupiasi tulžies, išmatos žalesnės. Svarbu - svorio prieaugis - bent 300-500 g per mėnesį antrą pusmetį, gali būti ir daugiau.

 

Ar pakankamai mamos pieno? Gal reikėtų įvesti ir primaitinimą kruopų koše? Rinkitės avižų, grikių, kukurūzų kruopas, įdėkite į košę truputėlį alyvuogių aliejaus. Daržovienė - gerai. Mėsa su daržoviene - gerai, tačiau sultinio kūdikiui duoti nereikėtų, tik malta mėsytė.

 

Ar kūdikis nealergiškas, neberiamas? Alergiškiems ne visada tinka veršiena, geriau subrendusio gyvulio mėsa- jautiena, neblogai kalakutiena. Svarbu  - kiek jau suvalgo papildomo maisto, ar tik kelis šaukštelius, gal per mažai? Jei pratinsite prie kruopų, kol kas naujų produktų nakčiai neduokite, geriau išmėginti pusryčiams.