DISKUSIJA: Kas geriau - pirštukas ar čiulptukas?

DISKUSIJA: Kas geriau - pirštukas ar čiulptukas?

07. Oct 2015, 12:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Viena mamytė rašo, kad jos dukrytė čiulpia pirštą, o pažįstami jai pataria, kad geriau tada duoti čiulptuką. Bet kas iš tiesų geriau vaikui? Ar piršto čiulpimas - tai blogas įprotis?

Pasak pediatrės Gerdos Lielausės, maži vaikai čiulpia pirštą ar čiulptuką, kai nori nusiraminti. Dar prieš gimstant kūdikis čiulpia savo nykštį. Ir tai efektyvus būdas susidoroti su įtampa.

Piršto čiulpimas, palyginus su čiulptuku, net gi geresnis būdas: pirštas visuomet šalia, jis nenukrenta ant žemės ar grindų, be to, piršto čiulpimą vaikas pats gali kontroliuoti.

Paprastai vaikai nebečiulpia pirštuko, kai randa kitą nusiraminimo būdą. Dažniausiai tai įvyksta apie 4-5 metus. Nors daugelis vaikų ir toliau čiulpia pirštus naktimis ar esant stresinėms situacijoms.

Jeigu vaikučio negalite nuraminti ir jis garsiai verkia, tokiu atveju gali padėti ir čiulptukas - kelios ramybės minutės mamai garantuotos. Bet atminkite, kad čiulptukas turi būti visuomet švarus, sterilus - taip išvengsite galimų burnos infekcijų. Geriausia vaikučiui duoti čiulptuką "ekstra atvejais", kai iš tikrųjų vaiko negalite nuraminti jokiais kitais būdais arba nakčiai.

Tačiau nenusiminkite, jei mažylis nepripažįsta jokio čiulptuko. Jei maitinate krūtimi, jam to visiškai pakanka. Jei pradėjote duoti čiulptuką kelių mėnesių kūdikiui ir jis be to nebegali, atpratinti nuo čiulptuko galite pradėti nuo metų-dvejų amžiaus, kad išvengtumėte dantukų dygimo problemų. Tiesa, ir dažnas pirštuko čiulpimas gali daryti neigiamą įtaką dantukams.

Svarbiausia, atpratindami nuo vieno ar kito įpročio, netraumuokite vaiko, palaukite, kol mažylis bus tam pasiruošęs.

O kaip jūs manote, kas geriau - pirštukas ar čiulptukas? O gal nei tas, nei tas :) Kaip buvo/yra su jūsų mažyliais?

07. Oct 2015, 17:07

Mano dukrytei 8mėn beveik. pirštukas burnoje visada... net kai žaidžia, net kai žinda, net kai valgo...

lina_baj lina_baj 07. Oct 2015, 16:47

Abiems čiulptuko pasiūlydavau tik migdantis, net sunku pasakyti ar tai pripratimas 😀