Kas geriau - vesti vaiką į lauką ar būti namuose, pajutus dūmus?

Kas geriau - vesti vaiką į lauką ar būti namuose, pajutus dūmus?

04. Mar 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Ingos laiško redakcijai:

Laba diena, auginu 1,5 metų vaikutį ir susiduriu su problema, apie kurią esu priversta galvoti kiekvieną dieną. Labai norėčiau išgirsti specialisto-gydytojo nuomonę. Gyvename privačių namų rajone, kur iš kaminų nuolat rūksta dūmai (iš kai kurių - net ir vasaros metu, nes gyventojai užsiima ūkine veikla-verda maistą gyvuliams, ar dar kažkokia veikla, kas juos verčia kūrenti krosnis).

Kad galėčiau atsidaryti langus kambarių išvėdinimui, turiu budėti kaip sargybinis, net ir nakties sulaukti, kad pritaikyčiau momentą, "bedūmiam" orui. Pasivaikščioti mūsų kieme taip pat sudėtinga - vieni dūmai, todėl stengiuosi, kiek pavyksta eiti toliau nuo namų, nors ir nėra aplink jokio parko, tik gatvės, kuriomis važinėdama su vėžimėliu turiu saugotis mašinų. Noriu paklausti - kas geriau - atverti savo namų langus, vesti vaiką į lauką, ar būti namuose ir laukti vėlyvo pavasario ir vasaros, kai tie dūmai apmažėja.

Beje, mane siaubas apima, kai pagalvoju, jog tie gyventojai (sprendžiant pagal iš kai kurių kaminų rūkstančių tirštų dūmų spalvą, intensyvumą) gali kūrenti pavojingas medžiagas, tikrai ne vien malkas. Kol kas dukrytė auga sveika, bet ko galima susilaukti dažnai kvėpuojant tokiu "oru"? Iš anksto dėkoju, jei atsakysite į mano klausimą. 

Konsultuoja Tarandės šeimos klinikos šeimos gydytoja Neringa Sakalauskė:  

Mamyte Inga, suprantamas Jūsų susirūpinimas. Šaltuoju metų periodu nuosavi namai dažniausiai šildosi kietuoju kuru, naudodami kurą-anglį, kaip palyginti gerą ir pigų šildymo šaltinį. Tačiau nereiktų pamiršti, jog degdama anglis išskiria mūsų sveikatai nepalankius junginius ar elementus, tokius kaip kietąsias daleles, sieros dioksidą, azoto dioksidą bei gyvsidabrį.

Kūrenant pramonės apdirbtus medžio gaminius (medžio drožlių plokštes, dažytus medžio gaminius, pabėgius ir pan.) taip pat išskiria nepalankūs lakūs organiniai junginiai, dioksinai. Pasak mokslinių tyrimų, šie junginiai dažniausiai ir sąlygoja mūsų sveikatos būkles. Labiausiai tai liečia kvėpavimo takų ligas (dažnesni bronchinės astmos atvejai, vėžiniai susirgimai), širdies ir kraujagyslių ligas (ypatingai mažylius ir senyvo amžiaus žmones), reprodukcinę sistemą (stebima sąsaja su mažo svorio naujagimių gimimais) bei neurologinius susirgimus (stebima tendencija mažesnio protinio išsivystymo).

Taip pat moksliniai tyrimai patvirtinta, jog šildant namus anglimi, vaikams iki 3 metų dažniau pasitaiko obstrukciniai bronchitai. Negalima teigti, kad jei aplink Jus kaimynai šildosi namus anglimi, iškart sirgsite, tai priklauso nuo išmetamų junginių kiekių, bei katilų kokybės. Lietuvoje oro užterštumą monitoruoja aplinkos apsaugos agentūra, aplankę jų tinklapį www.gamta.lt galite rasti įvairių savivaldybių oro užterštumo duomenis.

Namus vėdinti būtina, tačiau kai yra intensyvus kūrenimas, rekomenduoju tai daryti vėlai vakare arba anksti rytą, kai pečiai jau užgesę arba dar neužkurti. Taip pat saugiau vėdinti po kritulių.

Esant galimybei galima pasikonsultuoti su vėdinimo specialistais ir įsirengti aktyvaus vėdinimo sistemą su aktyviosios anglies oro filtrais.

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola