Kas padeda stiprinti imunitetą: gydytojos patarimai

Kas padeda stiprinti imunitetą: gydytojos patarimai

31. Oct 2013, 10:29 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Tam, kad mes ir mūsų vaikai turėtume stiprų imunitetą, anot vaikų ligų gydytojos, pulmonologės Jovitos Mažeikienės, turime kasdien paisyti šių paprastų dalykų:

-maitintis kuo įvairiau,

-judėti, būti lauke,

-gerti daugiau skysčių,

-grūdintis

-išsimiegoti

-ir būti nusiteikę kuo pozityviau.

Visas tas kompleksas ir stiprina imunitetą. Maisto produktai, mūsų gyvenimo sąlygos, oras keičiasi, keičiamės ir mes. Vieni lengviau, kiti sunkiau adaptuojamės. Tačiau tai nereiškia, kad padėtis visiškai beviltiška. Stengtis tikrai yra kur.

Inhaliacijos su druskos tirpalu imuniteto nestiprina.

Vaikų imunitetas stiprėja iki 12 metų. Tam turi įtakos teisinga mityba (įvairus maisto racionas, reguliarumas, šviežumas, gausus skysčių vartojimas) bei reguliarus dienos režimas, grūdinimasis ir kt.

Ar reikia vaikui duoti kokių nors vaistų/preparatų imunitetui stiprinti?

Paprastai nerekomenduoju vartoti profilaktiškai kokius nors vaistus tam, kad stiprintumėte imunitetą. Tai yra natūralus procesas vaikui augant, į kurį per daug kištis nevalia. Tiesiog reikia stengtis gerai maitintis, daug būti lauke, grūdintis, laiku eiti miegoti, ir vengti masinių susibūrimo vietų - tai būtų pagrindinės taisyklės.

Mažam vaikui apskirtai nereikia vartoti vaistų, veikiančių imuninę sistemą. Per didelis ir intensyvus kišimasis bręstant imunitetui, vėliau gali turėti kitų rimtesnių padarinių (imuninės ligos ir t.t.).

Kiek ilgai galima vartoti preparatus su ežiuole?

Nerekomenduočiau nepertraukiamai vartoti vitaminus su ežiuole. Ir patariu neprisirišti prie vienos rūšies preparatų. Pakeiskit juos kas 1-2 mėnesį, darykit mėnesio pertraukas.

Nuo kokios amžiaus vaikučiai gali vartoti vitaminus ir kiek ilgai?

Vitaminų bei mineralų kompleksai dažniausiai skiriami vaikams nuo vienerių metų amžiaus dėl galimos alergijos ir kitų priežasčių. Dažniausiai tokio amžiaus vaikams jų papildomai duoti ir nereikia, nes tiek mamos piene, tiek pieno mišiniuose bei įvedamame maiste jiems užtenka gaunamų vitaminų ir mineralų.

Tikrai nerekomenduočiau vitaminų ir mineralų kompleksus vartoti ištisus metus. Šiltuoju metų laiku gausu savų vaisių, daržovių, o ir žiemos metu mamytės dažniausiai užšaldo ar kitaip išlaiko šias gėrybes. Labai norint, vitaminų ir mineralų galima duoti žiemos pabaigoje - pavasario pradžioje, kuomet vaikai būna labiausiai pavargę.

Ekspertai

Jovita Mažeikienė

Vaikų ligų gydytoja, pulmonologė
Jovita Mažeikienė in-vecaku-skola
11. Nov 2013, 22:07

Mano vaikui yra 2 metukai paskutiniu laiku serga labai daug ir vis kosulio neina palikti jau sirgo ir geguzes men plauciu uzdegimu ka galeciau daryti kad stirpinti vaika atrodo viska darau ka jus raset bet tai neveiksminga arba per mazai tai darau. Skaiciau apie kordicepsa ir apie broncho munal kokie jusu butu patarimai ar naudoti

02. Nov 2013, 17:24

👍👍

31. Oct 2013, 11:54

👍

motinysteveza motinysteveza 31. Oct 2013, 10:05

👍