Kas skatina ir stabdo vaiko vystymąsi?

Kas skatina ir stabdo vaiko vystymąsi?

20. Nov 2017, 08:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Tėvai dažnai klausia, kaip paskatinti vaikučio vystymąsi? Atsakymas tik vienas – pasitikėkite savo pojūčiais!

Kas skatina mažylio vystymąsi?

Vaikučio vystymąsi skatina visa, ką daro mamytė ir tėvelis. Didelę reikšmę turi ir tėvų informatyvumas apie atskiras vaikučio vystymosi fazes. Mažylį, aišku, ugdo ir bendravimas su kitais, pamažu jo bendravimo ratą reikia plėsti.

Net gi nauji įspūdžiai ir įvairios situacijos vaidina nemažą vaidmenį skirtingais vaiko vystymosi etapais, tačiau reikia stebėti, kaip pats vaikas priima kažką nauja: pozityviai ar per daug jautriai. Vaikučiui ne mažiau svarbus saugumo ir stabilumo jausmas šeimoje.

Bet kokie pratimai, kuriuos tėvai atlieka kartu su vaiku namie, stimulioja jo vystymąsi – skaitymas, pokalbiai, įprastas dienos režimas ir pan. Net pasivaikščiojimai ir teisinga mityba labai svarbūs, kad mažylis visapusiškai vystytųsi.

Kas stabdo mažylio vystymąsi?

Labai svarbu, kad pirmaisiais 2-3 vaiko gyvenimo metais tėvai praleistų pakankamai laiko kartu. Deja, ne visada abu tėvai gali skirti daug dėmesio vaikui, pradėdami dirbti.

Nenustebkite, tačiau negatyviai vaiką gali veikti ne tik tėvų per mažas dėmesys jam, bet ir perdėtas dėmesys, pavyzdžiui, kai mama stengiasi viską atlikti už vaiką, perdėtai juo rūpinasi arba slopina jo iniciatyvą.

Mamos psichoemocinė būsena tiesiogiai veikia vaiko savijautą – jeigu mama nelaiminga, stresuoja ar kenčia nuo depresijos, vaikas tai jaučia ir priima kaip savo jausmus. Be to, vaiko savijautai neigiamą įtaką daro tėvų pykčiai, barniai šeimoje.

Negatyvią įtaką vaikučio vystymuisi gali turėti ir tai, jei jis pernelyg anksti pradeda lankyti vaikų darželį, arba kitas kraštutinumas – jei jis pernelyg ilgai buvo tėvų priežiūroje ir tokiu būdu neįgavo socialinių įgūdžių.

Griežtos tėvų bausmės, dėmesio nebuvimas, izoliacija nuo supančios aplinkos, nenoras skaityti vaikui pasakų, o tik jo fizinių poreikių patenkinimas (aprengti, nuprausti ir pamaitinti) – veiksniai, kurie slopina vaiko intelektinį vystymąsi.

Kas skatina vaiko kalbos ir kitų įgūdžių vystymąsi? 

Mažylio kalbėjimą ir mąstymą galima lavinti paprastais pratimais namuose:

  • kalbinkite, plepėkite, dainuokite vaikučiui, kad jis pats sava kalba kalbėtų, guguotų bei šypsotųsi – visa tai treniruos vaiko veido raumenukus;
  • pasakų ir knygų skaitymas papildo vaiko žodyną ir padeda suprasti naujus terminus;
  • logopedas gali pasiūlyti atlikti specialų masažą vaiko veidukui, kad sustiprėtų jo raumenukai;
  • visa, ką vaikas atlieka su savo piršukais, daro įtakos jo smegenims ir vysto pojūčius, juk kalbos centras glūdi smegenyse;
  • ypač svarbu vystyti dešinę vaiko ranką. Tai galite padaryti atlikdami šį pratimuką – vatos pagaliuku braukite nuo kiekvieno pirštuko link delno. Be šio pratimo, galite žaisti su sagomis, rutuliukais, kaštonais – tai vysto mažus prištukus, tuo pačiu aktyvina ir smegenų veiklą.
  • grūdina ir vysto pasivaikščiojimai basomis per smėlį, per grubius paviršius, taip pat lavina vaiko smegenis žaidimai su kamuoliu arba su skirtingų formų bei dydžių daiktais;

Tai paprasti pratimai ir žaidimai, kurie duoda būtinus impulsus vaiko vystymuisi.

Kokie jūsų pamėgti žaidimai ir pratimai su vaikučiu namuose? 

Rubrika "Huggies® žaidimų aikštelė" - apie tai, kaip žaisti ir kokius žaisliukus rinktis

20170629135136-28182.jpg