Kas tas astigmatizmas?

Kas tas astigmatizmas?

07. Mar 2012, 07:40

Vaikų akių gydytoja Loreta Šveikauskienė atsako į „Mamyčių klubo“ narės klausimą apie jos sūneliui nustatytą astigmatizmą. Kas tai ir kaip jis koreguojamas?

 

Iš mamos Daivos klausimo:

 

Laba diena, buvome su vaikučiu pas akių gydytoją, kuris pasakė, kad 1 metų sūneliui astigmatizmas. Noriu paklausti, kas tai yra ir kiek pavojinga? Ar dėl to teks nešioti akinukus, ar tai "išaugama"? Gal padėtų kažkokie vitaminai?

 

Atsako „Akių gydytojų praktika“ vaikų akių gydytoja Loreta Šveikauskienė:

 

Iš tiesų, daugėja vaikų, kuriems laiku nustatomas ir   koreguojamas astigmatizmas, nes daugėja informacijos tėveliams, tobulėja diagnostikos ir korekcijos metodai.

 

Kas žinotina apie astigmatizmą?

 

Mūsų akyje visi pro vyzdį - “akies diafragmą” - patekę spinduliai  nukreipiami į tinklainės centre esantį geriausio matymo tašką. Astigmatinėje akyje skirtingose plokštumose į akį patenką  spinduliai susikerta ne taške (a stigma) - jie gali nesiekti tinklainės, o  kiti susifokusuoja už tinklainės, todėl vaizdas tiesiog būna neryškus.

 

Astigmatizmas, kaip ir kiti ypatumai yra paveldimas, t.y. nulemtas genų. Dažniausiai būna įgimtas - pasireiškia nuo gimimo. Tai nulemia  akies forma , daugiausia jos priekinis segmentas - ragena. Jos spindulių laužiamoji galia -refrakcija, kuri matuojama dioptrijomis, yra svarbiausia. Dar spindulius glaudžia lęšis, kurį valdo vidinis akies  raumuo, vadinamas krumplyno raumeniu. Lęšio sugebėjimas keisti savo refrakciją labai svarbus prisitaikant prie įvairių  artimesnių atstumų, t.y. akomoduojant, pvz.skaitant.

 

Ką daryti išgirdus diagnozę?


Jei astigmatizmas nedidelis, daugiau toliaregis, vaikas gali matyti taip gerai, kad tėvai nepastebi jokių matymo sutrikimų. Gydytojas nustato nedidelę refrakcijos ydą. Jo gydyti nereikia. Tačiau jei matymo aštrumas sumažėjęs, reikia skirti korekciją. Ypač sunku pastebėti matymo susilpnėjimą, jei kita akis mato puikiai - juk retai kada tenka žiūrėti viena akimi!

 

Astigmatizmas keičiasi


Astigmatizmas keičiasi su metais dėl pokyčių  akies priekiniame  segmente - ragena ir lęšis keičiasi ypač vaikystėje. Kiekvienu konkrečiu  atveju gydytojai bando prognozuoti, ar vaikas akinius nešios nuolat, ar  nusiims po kurio laiko. Tai priklauso nuo astigmatizmo rūšies, dydžio, skirtumo tarp akių refrakcijos. Astigmatizmas gali  vystytis ir keistis gyvenimo eigoje arba atsirasti po akių ar  akiduobės traumų, uždegimų, operacijų.

 

Korekcija ir gydymas


Astigmatizmas koreguojamas cilindriniais akiniais. Operacinis gydymas  lazeriu taikomas nuo 19-21 m. amžiaus. Kai kurias astigmatizmo formas galima puikiai koreguoti toriniais  kontaktiniais lęšiais  – t.y. lęšiai su cilindriniu komponentu. Nekoreguoto astigmatizmo išeitis - pablogėjęs matymo aštrumas. Kiek pablogės, priklauso nuo astigmatizmo dydžio ir formos.

 

Jei laiku koreguosime akiniais, tikrai turėsime gerą regą, jei akinių neskirsim, o tikėsimės išaugimo, rizikuojame turėti ”tinginę” akį, kurios matymą pagerinti kartais būna nebeįmanoma. Taigi, akinukai skiriami, jei astigmatizmas gresia regėjimo pablogėjimu. O vitaminai akies refrakcijai įtakos neturi.

 

1