Kas turi įtakos vaiko miegui: psichoterapeutės patarimai

12. Jan 2015, 16:22 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Gilus kūdikio miegas turėtų trukti, kaip rašoma skirtinguose šaltiniuose, tiesiog "n" valandų. Tačiau žinome, kaip stipriai dažniausiai tai prasilenkia su realybe.

Skirtingose šeimose - skirtingos situacijos. Realybė neretai yra toli nuo knygose aprašomų taisyklių, kiek neva mūsų kūdikis turi miegoti.

Kaip teigia „Šeimos namų“ gydytoja psichoterapeutė Goda Bačienė, kiekvieno vaiko miegas yra skirtingas.

Vaiko miego kokybę lemia daug veiksnių

“Visi kūdikiai yra skirtingi. Koks bus jo miegas, labai priklauso ir nuo mamos ramybės, kūdikio temperamento, nuo ankstesnės istorijos, kiek mama buvo rami ir pasitikinti savimi nėštumo metu. Gal mama laikė egzaminus ar dirbo iki paskutinės nėštumo dienos. Gal jos darbai nepabaigti ir ji tęsia remontus. Nuo viso to priklauso ir vaiko miego kokybė, - pasakojo gydytoja psichoterapeutė.

Labai skirtingai tėvai supranta tą valandų kiekį, kurį kūdikis išmiega vienu metu. Anot gydytojos, jei manote, kad mažylis turi išmiegoti 18 ar 10 valandų, jis nemiega tiek valandų nuosekliai: "Nes tame tarpe jis turi 8 ar 10 kartų pavalgyti, tada apie 20 kartų pasisioja, tris keturis kartus pakakoja. Dar jam gal būna neramu ar šalta, ir visos tos 18 miego valandų išsidėlioja į trumpus epizodus, kurių mama net nevertina, kad vaikas užmigo. Jis tik snūsteli ir vėl niurzgia. Bet kai kada tas niurzgimas nereiškia, kad mažylis pabudo, gal reikia paversti ant šonelio, ar padainuoti ir kūdikis nurims"

Kai kūdikis neramus, mama turėtų prieiti, pakalbinti, šnekinti jį, klausti - kas tau, mažuti, nutiko. Duokite pauzę, kad jis kažką pasakytų. Žinoma, ne nakties metu. Mama į savo šnekėjimą įdeda savo intenciją - gal tau nepatogu, gal alkanas, gal šlapias. Tai labai ramina vaiką. Šnekėti turite apie vaikutį, kas šiuo metu su juo vyksta, ką darote, kad jis nusiramintų.

Miegas stabilizuojasi apie trečią mėnesį

Apie trečią gyvenimo mėnesį vaikų miegas šiek tiek stabilizuojasi, nes jie jau yra priaugę svorio, labiau susireguliavusios fiziologinės fermentinės sistemos. Jau mes matome, kaip kūdikis džiugiai atpažįsta mamą ir šypsosi.

Kūdikiui augant teoriškai jo miegas turi vis labiau stabilizuotis, bet praktiškai būna visko.

“Juk ateina laikas dygti dantukams ir neretai tai būna skausmingas ir neramus periodas, kuris sutrikdo miegą. Augdamas vaikas pereina tam tikrus raidos etapus ir turi skirtingus uždavinius. Metų ir vyresnis vaikas nori pats daug ką daryti (nori pats šviesą įsijungti, pats duris atsidaryti, šaukštelį laikyti ir t.t.), ir tuo pačiu susiduria su mažais nusivylimais. Tie pykčiai dienos metu gali labai sutrikdyti naktinį miegą. Dažniausiai vaikais sapnuoja tai, ką patiria dieną, ir kuo daugiau pykčių ir emocijų dieną, tuo neramesnis miegas naktį", - pasakojo gydytoja psichoterapeutė G. Bačienė.

Svarbią reikšmę vaiko miegui gali turėti ir pasikeitimai šeimoje, pvz. persikraustymas, mama išeina į darbą, vaikas pradeda lankyti darželį ir pan.

Tačiau džiugi žinia ta, kad anksčiau ar vėliau kiekvienas vaikas atranda savo miego režimą.