Kas yra norovirusas ir kada pasireiškia?

Kas yra norovirusas ir kada pasireiškia?

01. Dec 2014, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Noro virusą medikai dažnai vadina žiemos vėmimo liga, tačiau neretai Lietuvoje šio žarnyno infekcinio susirgimo pikas tęsiasi nuo gruodžio iki pat balandžio mėnesio.

Norovirusinė infekcija – tai ūminė žarnyno infekcija, pasireiškianti pykinimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo skausmu, bendru negalavimu, nedideliu karščiavimu. Ši liga dar kitaip vadinama suaugusiųjų virusiniu gastroenteritu, virusine diarėja, žiemos vėmimo liga.

Kaip Mamyčių klubui teigė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro gydytoja epidemiologė Galina Zagrebnevienė, noro virusas simptomais panašus į rotavirusą, tačiau noravirusine liga persergama daug lengviau.

Noro virusu užsikrečiama per nešvarias rankas, maistą, žaislus ar kitus daiktus.

Užsikrėtę virusu serga tiek vaikai, tiek jų tėveliai. Tačiau šia liga dažniau serga paaugliai ir suaugusieji. Suaugę žmonės viduriuoja, jiems skauda galvą, pakyla temperatūra, rečiau – vemia.

Kokie noro viruso simptomai?

Pirmas simptomas sergant vaikui – vėmimas

Vaikams ši infekcija pasireiškia pirmiausia:

*staigiu vėmimu,

*po jo seka viduriavimas

*pakyla temperatūra.

Vemiant, viduriuojant ir pakilus temperatūrai iš organizmo per trumpą laiko tarpą pašalinama daug skysčių ir druskų – tai vaikams ypač pavojinga, nes gali greitai dehidratuoti. Todėl gydytoja patarė kuo skubiau duoti vaikučiui atsigerti, jei įmanoma – po šaukštelį, bet dažnai.

„Jei mažylis nemoka gerti, o jei ir moka, dažniausiai prasidėjus vėmimui ir viduriavimui, nenori arba išgėręs vis tiek viską išvemia, tuomet geriausia pastebėjus išvardintus simptomus, kuo skubiau vežti vaiką į ligoninę, kur juo bus tinkamai pasirūpinta“, – teigė epidemiologė Galina Zagrebnevienė.

Šis virusas plinta labai greitai, todėl ligos protrūkiai būna darželiuose, mokyklose. Daugiau nei pusei asmenų, užsikrėtusių noro virusu, jokių ligos simptomų nebūna. Tokie žmonės pavojingi aplinkiniams, nes gali perduoti ligą.

Specialaus gydymo nuo šios ligos nėra

Paprastai simptomai pasireiškia per porą parų nuo užsikrėtimo, o be ypatingesnio gydymo, tik skiriant simptominį gydymą, po trijų dienų liga dažniausiai pasitraukia.

Tačiau pats virusas, kaip teigė gydytoja, su išmatomis visiškai pasišalina ne anksčiau kaip per 1-2 savaites.

Tad net jei ir ligos simptomai išnyko, geriau vaikutį gydyti namuose ir kuo atidžiau visiems 6eimos nariams laikytis higienos taisyklių: dažnai plauti ir dezinfekuoti rankas, šluostyti rankas atskirais rankšluosčiais, prieš valgį ir pasinaudojus tualetu nusiplauti rankas ir t.t.

Kokios yra prevencinės priemonės:

• dažnai plauti rankas, ypatingai pasinaudojus tualetu ir po sąlyčio su viduriuojančio žmogaus išmatomis, taip pat prieš valgį ir maisto gaminimą;

• prieš vartojimą kruopščiai plauti vaisius, daržoves, kiautinius moliuskus;

• kruopščiai valyti ir dezinfekuoti choloro turinčiais tirpalais aplinkos daiktus, paviršius, užterštus ligonio išmatomis, vėmimo masėmis;

• suterštą patalynę, apatinius rūbus skalbti karštame vandenyje su skalbimo milteliais. Jei įmanoma, geriausiai prieš tai juos pamirkyti buityje naudojamuose balikliuose su chloru;

• patikimai valyti ir dezinfekuoti tualetą.