Kas yra skiepų pasas?

Kas yra skiepų pasas?

15. Jun 2012, 00:00

Ką reikėtų žinoti aktyviai keliaujantiems apie skiepus? Kokie yra privalomi skiepai? Kas yra skiepų pasas?

 

Apie tai konsultuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro ULAC specialistai.

 

Kiekvienas planuojantis kelionę asmuo turi atsižvelgti į regioną, kur planuoja keliauti, kelionės trukmę, savo sveikatą, amžių ir, žinoma, tai, ar yra pasiskiepijęs.

 

Pasiskiepykite likus mėnesiui iki kelionės pradžios

 

Pagal tokius pagrindinius kriterijus yra parenkami skiepai, sudaroma individuali skiepų schema. Paprastai užtenka vieno skiepų kurso, kad dažnai keliaujantis asmuo galėtų apsisaugoti nuo ligų ir ilgam įgytų imunitetą konkrečiai infekcijai.

 

Geriausia, jei dėl skiepų kelionę planuojantis asmuo nelauktų paskutinės dienos ir kreiptųsi iki kelionės likus 4–6 savaitėms. Tačiau konsultuojame ir tuos, kurie susivilioja ir paskutinės minutės kelionėmis.

 

Dauguma skiepų keliaujantiems yra rekomenduojami (pagrindiniai – hepatito A, hepatito B, vidurių šiltinės ir pan.), tačiau esama ir privalomų skiepų. Pavyzdžiui, keliaujant į Centrinę Afriką ir kai kurias Pietų Amerikos šalis yra privaloma pasiskiepyti nuo geltonojo drugio, kitaip vadinamo geltonąja karštine.

 

Skiepų pasas

 

Taip pat privalomas skiepas nuo meningokokinės infekcijos ir poliomielito vykstantiems į Meką (Saudo Arabiją). Keliaujantiems į šiuos regionus būtinas vadinamasis skiepų pasas, kuris įrodytų, kad atvykėlis yra pasiskiepijęs nuo pavojingų jo gyvybei ligų.

 

Tačiau toks pasas yra pildomas ne vien dėl privalomų skiepų. Labai gerai, jei nuo žmogaus pirmųjų gyvenimo dienų yra rašomas skiepų pasas, kuriame žymima visa skiepų istorija. Taip išvengiama nesusipratimų ir galima sėkmingai sekti vakcinas.