Kas yra tridienė karštinė ir kaip ją gydyti?

Kas yra tridienė karštinė ir kaip ją gydyti?

16. Aug 2014, 15:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Tridienė karštinė yra dažna mažų vaikų liga, daugiausia ja serga kūdikiai, ypač 6–10 mėnesių.

Kaip sergama? 

Tridiene karštine dažniau sergama šaltuoju metų laiku – rudenį ir žiemą. Ligos virusu užsikrečiama oro lašeliniu būdu. Tridiene karštine susirgęs vaikas gali sloguoti, šiek tiek palaisvėja viduriai, gali skaudėti gerklę. Pakyla aukšta temperatūra, net iki 39–40° C, davus vaistų nukrinta, tačiau greitai vėl užkyla. Trečią dieną vaikas karščiuoti dažniausiai nustoja. Dėl šio ypatumo ir kilo ligos pavadinimas.

Po trijų dienų išberiama 

Nukritus temperatūrai ligonėlį išberia, tai gali nutikti 3- 4–5 parą. Daugiau jokių ypatingų požymių liga neturi. Bėrimas atrodo taip: rausvos, neiškilios, mažos dėmelės būna vos matomos, o kartais gali susilieti į vieną didesnę dėmę.

Pirmiausia išberia kūną – tai krūtinė, pilvas, nugara, o tik vėliau gali išberti veidą, rankas. Išbertos odelės visiškai neniežti. Po dviejų trijų parų bėrimas dingsta. Kai kurios mamos ir medikai pastebi tokį išbėrimo ypatumą, kad paspaustos dėmelės pabąla. Tačiau taip būna ir esant kitos kilmės bėrimui, tad spaudžiant odelę ir stebint, ar pabals, tridienės karštinės negalima nustatyti. Sergant tridiene karštine vaikui šiek tiek padidėja pakaušio, kaklo limfmazgiai.

Kaip nesupainioti su kitomis ligomis?

Pati mama negali atskirti, kokia tai liga, todėl vaiką turi būtinai pamatyti gydytojas. Dažniausiai mamos ir pačios kreipiasi, nes vaiko temperatūra būna labai aukšta ir tai neramina šeimas. Neretai kūdikiai su aukšta temperatūra paguldomi į ligoninę, nes mažyliams aukšta temperatūra pavojinga, jie stebimi,  ar „neišlys“ kokia kita liga. 

Dėl ligos ypatumų, ji nėra visada ir 100 procentų tiksliai nustatoma. Tai priklauso dažniausiai nuo vaiką stebinčio mediko patyrimo. Jeigu vaikui ligos dienomis skiriamas kraujo tyrimas, jis gali rodyti virusinei ligai būdingus duomenis, o kitų tyrimų šios ligos diagnozei nėra.

Kaip gydyti?

Specialių vaistų nuo tridienės karštinės nėra. Pakilus aukštai temperatūrai, vaikui pagal amžių ir jo svorį, duodami temperatūrą mažinantys vaistai. Kaip ir visada, patariama kuo daugiau gerti skysčių, mat dėl mažo vaiko fiziologijos, jis karščiuodamas greitai netenka skysčių, ir tai jam pavojinga. 

Beje, užkrėsti kitus vaikus sergantis gali tada, kai karščiuoja, o kai temperatūros nėra, jis tik išbertas, liga jau nepavojinga.

Ar esate susidūrę su tridiene karštine? 

pamliv pamliv 16. Aug 2014, 21:34

Mano sunus mokesi trecioje klaseje, kai sirgo