Kas yra vaikų refliuksas?

Kas yra vaikų refliuksas?

05. Jan 2015, 09:34 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Tos mamytės, kurios yra susidūrusios su gastroezofaginiu refliuksu, žino, kokia tai rimta liga. Gavome laiškų, kuriose mamytės prašo nors trumpai paaiškinti apie šią bėdą.

Konsultuoja vaikų ligų gydytoja Rūta Zuokienė:

Viena iš dažniausių maitinimosi sutrikimo priežasčių yra gastroezofaginis refliuksas. Taip yra dėl to, kad dažnai maistas kartu su skrandžio sultimis patenka į stemplę, sukeldamas pakitimus joje ar gerklose.

Skrandžio turinys patenka ir į plaučius, sukeldamas plaučių aspiraciją. Tokiu atveju gydytojas įvertina bendrą vaiko sveikatos būklę, atlieka papildomus tyrimus, pvz.: stebi, kaip maistas iš skrandžio patenka į stemplę ezofagogastroskopo pagalba.

Norint sumažinti šią problemą ir pašalinti maitinimosi sutrikimus, rekomenduojama keisti mitybos režimą ir maisto meniu, be to, paskiriami specialūs vaistai. Kartais, ypač sunkiais atvejais, reikia atlikti operaciją. 

Netgi tokiu atveju, vaikas jau neturės gerų maitinimosi įgudžių, taip pat bus sunku pasisavinti kietos konsistencijos maistą.

Papildoma info: 

Gastroezofaginio refliukso ligą (GERL) reikėtų skirti nuo fiziologinio gastroezofaginio refliukso (GER), kuris būdingas kūdikiams ir nėra gydomas. Gastroezofaginis refliuksas (GER) – tai skrandžio turinio patekimas į stemplę. GER dažniausias kūdikiams, pikas – 1–4 mėnesių amžiuje. Remiantis simptomais, dviem trečdaliams 4 mėnesių kūdikių yra diagnozuojamas GER, tačiau, sukakus vieneriems metams, ši diagnozė išlieka tik 5–10 proc. vaikų

Ekspertai