Kiek galima saugoti nutrauktą pieną?

Kiek galima saugoti nutrauktą pieną?

17. Nov 2012, 09:00

Žindymas iš krūties – patogiausias vaikučio maitinimo būdas. Tačiau kartais pasitaiko situacijų, kai pieno tenka nutraukti. Kaip ilgai tada jį galima laikyti?

 

Konsultuoja žindymo skatinimo veikla užsiimančios organizacijos „Pradžių pradžia“konsultantė, mama Daiva.

 

 1. Mamos pienas (toliau – MP) gali būti laikomas kambario temperatūroje iki + 25°C apie 68 valandas. Šiltesnė aplinka gali nebebūti saugi laikyti pieną.

 

2. Konteineriai turi būti uždaryti ir laikoma kiek įmano šalčiau., pvz.: uždengiant šaltame vandenyje sumirkytu rankšluosčiu.

 

3. MP gali būti saugomas šaltkrepšyje su šaldymo elementais iki 24 valandų.

 

4. MP gali būti saugiai laikomas šaldytuve prie + 4°C iki 5 dienų.

 

5. Laikykite indus su MP šaldytuvo gilumoje, kur žemesnė temperatūra.

 

6. Šaldiklio tipas dažnai nulemia užšaldyto pieno laikymo terminą. Bet kuriuo atveju laikykite pieną šaldiklio gilumoje, nes ten yra šalčiau ir mažiau kintanti temperatūra.

 

7. Saugu laikyti pieną ilgesnį laiką pagal žemiau nurodytus terminus, tačiau yra duomenų, kad ilgiau laikomame MP prastėja riebalų kokybė:

 

-Šaldymo kameroje, esančioje šaldytuvo pagrindinėje dalyje - −15°C - 2 savaites.

-Šaldiklyje ar šaldytuve, kur šaldiklis yra atskirai (su atskiromis durimis) - −18°C - 3 - 6 mėnesius.

 

8. Anksčiau išvardintos gairės yra taikomos tik pienui, skirtam sveikiems, laiku gimusiems kūdikiams. Sergantiems ar neišnešiotiems kūdikiams skirto MP laikymo taisyklės skiriasi.

 

Kaip vartoti nutrauktą mamos pieną?

 

-Pirmiausia naudokite seniau užšaldytą pieną.

 

-Kūdikis gali gerti vėsų, kambario temperatūros ar pašildytą MP.

 

-Atitirpinkite užšaldytą pieną šaldytuve iš vakaro arba atsargiai, iš lėto po tekančia šilto (ne karšto) vandens srove arba inde su šiltu vandeniu.

 

- Stebėkite, kad tekantis vanduo ar vanduo, kuriame pamerktas konteineris su užšaldytu pienu, nesiektų konteinerio angos.

 

- Po atitirpinimo, pienas gali būti laikomas šaldytuve 24 val.

 

-Niekuomet nešildykite pieno mikrobangų krosnelėje ar ant viryklės, nes gali susidaryti karštos pieno „salelės“ ir nuplikyti vaiko burną, o, taip pat, sunaikinti piene esančius antikūnus.

 

-Kartais švelniai suplakite pieną, kad pieno riebalai ir šiluma vienodai pasiskirstytų. Nemaišykite pieno.

 

- Likusį po maitinimo pieną reikia išpilti.

 

- Atitirpinto ar dalinai atitirpinto pieno pakartotinai neužšaldykite.

 

Ar yra tekę nutraukti pieno ir po to, atšildžius, duoti jo kūdikiui?

 

www.pradzia.org

1