Kiek ir kada duoti vitamino D vaikams?

Kiek ir kada duoti vitamino D vaikams?

08. Jun 2017, 10:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Kiek duoti vitamino D mažyliui, kad nebūtų perdozavimo - klausė mama Jovita ir iškart gavo atsakymą.

Jei ir tu turi klausimų - klausk:

20170410120939-92305.jpg

Gimus vaikučiui ir apsilankius pirmą kartą pas gydytoją, būtinai pasiteiraukite apie vitaminą D. Jis mūsų krašte, kuriame taip trūksta saulės, yra privalomas visiems kūdikiams. Konsultuoja „Sveika pradžia“ klinikos šeimos gydytoja Evelina Rudzikienė.

Vitaminas D - kiekvienam mažyliui

Prieš mėnesį gimusiai Ievutei šeimos gydytoja išrašė po vieną lašiuką vitamino D kasdien. Mama susirūpino, ar jos pirmagimei kažkas negerai? Šeimos gydytoja paaiškino mamai, kad vitaminas D kiekvienam Lietuvoje gyvenančiam vaikučiui rekomenduojamas profilaktiškai, nelaukiant, kol išryškės požymiai, liudijantys apie jo trūkumą.

Šeimos klinikos „Sveika pradžia“ šeimos gydytoja Evelina Rudzikienė sako, kad vitaminas D profilaktiškai rekomenduojamas iki metų, o gal net iki trejų, nes pas mus Lietuvoje klimatinė zona, kurioje mažai saulės. 

„Jei mama maitina pati, mamos piene būna apie 100 vitamino D veikimo vienetų per parą, tiek vaikas ir gauna, o manoma, kad Lietuvoje vaikui reikia apie 700 vitamino D veikimo vienetų per parą“, – sako šeimos gydytoja Evelina Rudzikienė.

„Kiek skirti vaikučiui vitamino D, sprendžia jį prižiūrintis gydytojas. Stebimas kūdikio raumenų tonusas, kiti sveikatos rodikliai. Artėjant vasaros ir saulės sezonui, gali būti skirta 1 vandeninio vitamino D lašas, kuriame yra 500 veikimo vienetų.  Kartais gydytojas reguliuoja ir paskiria 2-3 lašus, priklausomai nuo metų sezono bei vaikučio būklės“, – aiškina medikė. 

Vitaminas D vasarą

Štai ir atėjo vasara... bent tris mėnesius, daugiau ar mažiau, džiaugsimės saule ir šiluma. Kaip tada reiks elgtis su vitaminu D?

Pasak gydytojos, jeigu kiekvieną saulėtą dieną kūdikį palaikytume lauke apie 15 minučių plikom rankom ir kojom, kai lauke šilta, dangus yra skaisčiai mėlynas, vitamino D vaikas gautų pakankamai. Tačiau Lietuvoje to nėra, nebent vasarą, ir tai ne visada. Todėl visai gali būti, kad vaikučiui vitaminas D bus reikalingas ir vasarą. Būtinai pasiteiraukite apie tai savo mažylio gydytojo.

O tu ar nepamiršti savo mažyliui duoti vitamino D? Kokį renkiesi - vandeninį ar aliejinį?

Džiaugsimės, jei išbandysite naują platformą "Akušerė skuba į pagalbą"!