Kūdikiui kietėja viduriukai: gydytojų patarimai

Kūdikiui kietėja viduriukai: gydytojų patarimai

06. Jan 2014, 10:10 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Su užkietėjusiais vaikučių viduriukais susiduria ne viena šeima. Dėl to dažniausiai "kalta" netinkama mityba, tačiau gali būti ir kitų priežasčių. Štai ką pataria specialistai.

Venkite ryžių

Kaip Mamyčių klubui teigė Northway medicinos centro bendrosios praktikos gydytoja Giedrė Drumžlytė, viduriukus padeda „sutvarkyti“ ne tik slyvų tyrelė, bet ir moliūgų košelė. Ji labai gerai palaisvina kietus viduriukus.

„Galite vaikutį maitinti ir avižų koše, nes ji taip pat palengvina mažylio tuštinimąsi. Vaikučio racione venkite ryžių, kurie, kaip žinote, kietina viduriukus. Jei ilgiau vaikutis nesituština ir tai ima kartotis, tuomet reikėtų pradėti vartoti „Duphalac“ sirupą, kurį vaikutis gali gerti tikrai ilgai, o svarbiausia – prie jo nepriprantama“, - patarė gydytoja.

Mamos pienu žindomiems mažyliams taip pat pat gali kietėti viduriukai

Pasak Všį „Pradžių pradžia“ žindymo konsultantės mamos Margaritos, išimtinai tik motinos pienu žindomas kūdikis gali nesituštinti net iki 10 parų!  Tai yra norma.

Retas tuštinimąsis prasideda apie 4 mėnesį. Kūdikio virškinimo sistema subręsta, puikiai pasisavina motinos pieną, tad nėra tiek daug atliekų/išmatų, kurias reiktų šalinti.

Sekite, kad per parą pasišlapintų bent 6 kartus, tai liūdys apie tai, jog vaikučiui pakanka jūsų pienuko. Jei vaiką kamuoja vidurių pūtimas, nemaloniai purpsi, peržiūrėkite savo maistą, kurį jūs pati valgote.

Pabandykite apriboti pieno produktų vartojimą, saugus pieno kiekis žindyvei yra 0,5 stiklinės per dieną. Į šį kiekį įeina ne tik pienas, bet ir sviestas, jogurtai, varškė, sūriai ir kt.

Ypač venkite koncentruotų pieno produktų (varškė, sūris). Jei tarp žalių viduriukų pastebėsite gleivių arba šiek tiek kraujuko nedelsiant kreipkitės į gydytoją.

Kiekvienas kūdikis ilgainiui turi išmoksta pats pasituštinti - subręsta žarnynas, sustiprėja pilvuko raumenys. Leiskite vaikučiui pačiam vystytis, nenaudokite jokių klizmų ir vamzdelių.

Ar jūsų vaikutis sunkiai tuštinasi? Kas tokiu atveju labiausiai padeda?