Kineziterapeutė: mažylis vaikšto ant pirštų - apaukite basutes ar batukus

Kineziterapeutė: mažylis vaikšto ant pirštų - apaukite basutes ar batukus

14. Feb 2018, 07:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Ingos laiško:

Turiu du vaikučius - 3,5 m. ir 11 mėn. Pirmoji pradėjo vaikščioti ant pirštų galų ir iki šiol dar pastebiu, kad kartais taip mėgsta daryti. Antras vaikutis dabar tik neseniai išmoko stovėti, bet irgi ant pirštų galų, net nykštuko nagas lūžta perpus. Gyvenam užsienyje, gydytojai į tai nekreipia dėmėsio. Patarkite.

Konsultuoja vaikų kineziterapeutė Viktorija Paltanavičiūtė:

Sveiki,
visų pirma, abiems vaikučiams rekomenduočiau namuose avėti basutes ar batukus su kieta aukšta pakulne, kuri imobilizuos pėdutes ir mažyliai jas statys taisyklingiau. Taip pat reikėtų nukeliauti pas specialistą, kuris tiksliau nustatytų to priežastį, dažniausiai tai būna dėl silpnų liemens (pilvo, šonų ir nugaros) raumenų.

Laukti tikrai nerekomenduoju, kad problema neįsisenėtų, nes kuo toliau, tuo tokias problemas išspręsti sunkiau. Abiems mažyliams, manau, tikrai reikėtų mankštų liemeniui ir kojytėms, taip pat tempimo pratimukų pėdoms bei masažų.
 
Nepasitikėkite pareiškimais neva "išaugs". Toks kojyčių statymas gali pridaryti didesnių problmų - stuburo ir kojyčių raumenų deformacijos, gali atsirasti netaisyklinga laikysena ir kojų bei nugaros skausmai.

Patarimai, kaip išsirinkti batukus:

  • Batų užkulnis turėtų būti aukštesnis ir tvirtesnis
  • Geriausia, kad pirmųjų batukų priekis būtų atviras - taip matyti ar vaikutis nelenkia pirštukų į vidų ir batukai nėra maži;
  • Bato padas turėtų būti šiek tiek lankstus, kad būtų patogiau vaikščioti, pasistiebti ar atsispirti;
  • Supinatoriai bato viduje nebūtini, nebent ortopedas skyrė tokius nešioti (skiriami esant pilnapadystei, tačiau koja formuojasi iki 3 metų, todėl skubėti nereikėtų).
20180213234346-46281.jpg
Ekspertai

Viktorija Paltanavičiūtė

vaikų kineziterapeutė, www.viktorijosmasazai.lt
Viktorija Paltanavičiūtė in-vecaku-skola